Ko je misteriozni biznismen Vang Vei?

Dodajte komentar

Posljednjih godina HNA se niotkuda pojavila kao jedna od najuspešnijih kompanija na svijetu, trošeći milijarde dolara na kupovinu nekretnina finansije i logistiku.

Kada je bivši izvršni direktor Majkrosofta odlučio da proda svojih osam golf imanja u Vašingotonu, mala kineska kompanija je počela da pregovara da ih kupi.

Kompanija West Coast Golf navela je da radi u ime bogatih kineskih investitora uključujući i jednu kompaniju iz Hong Konga. A onda su pregovori stali.

Godinu dana kasnije, veliki kineski konglomerat HNA Grupa je uletio i pristao da plati 137 miliona dolara za imovinu kompanije Oki Golf.

Ove dvije kineske kompanije imaju važnu vezu. Predsedavajući West Coast Golfa Vang Vei je mlađi brat dugogodišnjeg kopredsjednika HNA Vanga Đijana.

Aktivnosti Vanga Veija bile su od suštinske važnosti za trransformaciju HNA od malog, regionalnog avioprevoznika u veliki, globalni konglomerat sa gotovo 100 milijardi dolara prihoda i uloga u Dojče banci, Hilton hotelima i Svisportu.

Gotovo 25 godina, Vang je bio malo poznata snaga iza HNA, orkestrirajući investicije, radeći na snabdijevanju i prebacivanju sredstava, pokazali su dokumenti u koje je Njujork tajms imao uvid.

Jedan od značajnijih Vangovih koraka bilo je preuzimanje HNA od strane kompanijskih insajdera i njihovih porodica – promjena koja je prebacila kontrolu sa državne firme u privatne ruke.

Posljednjih godina HNA se niotkuda pojavila kao jedna od najuspješnijih kompanija na svijetu, trošeći milijarde dolara na kupovinu nekretnina finansije i logistiku.

Investitori i regulatori u SAD i Evropi pokušavaju da razumiju ambicije, operaciju i finansije ove kompanije i igrače koji su je oblikovali, uključujući i Vanga Veija.

Ova pitanja su postala još urgentnija sa zahtjevima kineskih vlasti da dužnici u zemlji plate svoje dugove. Kineska vlada je u februaru na dramatičan način preuzela kontrolu nad osiguravajućom kućom Anbang grupa koja je vlasnik hotela Valdorf Astorija u Njujorku i nekretnina vrednih više milijardi dolara u svijetu.

U takvoj klimi, HNA sa 90 milijardi dolara duga, mijenja kurs i prodaje svoja sredstva. A svi nezaključeni dogovori ostaju u limbu. Teško je razumjeti HNA . Konglomerat kontroliše široku mrežu javnih i privatnih kompanija, sa ispostavama i saradnicima po cijelom svijetu. Mnogi imaju poslovne veze sa porodicom i prijateljima izvršnih direktora kompanije.

Da li je Vang Vei ikada bio zaposlen u HNA ili njenoj prethodnici Hainan erlajnsu je nejasno. Stotine kompanijskih dokumenta iz sredine 1990ih samo ponekad pominju njegovo ime i nigdje se na pominje da je on mlađi brat izvršnog direktora HNA. U nekim slučajevima – poput ranih pregovora za Oki Gold – privatne investicione firme Vanga Veija i drugih rođaka radile su u sjenci.

“Ove transakcije su pažljivo razmotrene kako bi se uvjerili da su u svim poljima od koristi za HNA”, kaže Tomas Kler, advokat HNA “Rad sa poslovnim partnerom koga kompanija i njeni direktori poznaju omogućava svim stranama da rade sa pozicija povjerenja i saradnje i tako postižu veće rezultate”, dodao je on u mejlu.

Vang nije uzvratio na telefonske pozive lista.

Godinama je Vang bio relativno nepoznati kineski biznismen. Dao je nekoliko intervjua i rijetko je pristajao da ga fotografišu. Onda je prije nekih deset godina iskrsao kao vodeći investitor u jednoj od najvećih kompanija za nekretnine u Kini, Dalian Vanda. Podaci pokazuju da je u julu 2007, kupio pozamašan ulog u porodičnoj kompaniji predsjedavajućeg Vande – istog dana kada je kompanija koju je kontrolisao sin člana Politbiroa vladajuće Komunističke partije kupio jednu od njenih ispostava.

Nakon što mu je brat Vang Đian pomogao da osnuje Hainan erlajns početkom devedesetih, kompaniju koja je uživala podršku države, mlađi Vang je postao jedan od čestih poslovnih partnera kompanije.

Pokrenuli su zajedničke poslove u okviru aviokompanije uključujući reklamiranje i iznajmljivanje.

Između 1994. i 2010. Vang je osnovao više od 30 kompanija koje su sarađivale sa HNA i njenim saradnicima, pokazuju korporativni podaci.

U nekim dogovorima Vang je bio menadžer prrojekata u ime NHA pe nego što bi tiho postao vlasnik projekta preko druge firme, kao što je to bio slučaj sa West Coast Golfom.

© 2018 The New York Times

Izvor: Nedeljnik.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *