Još 25 miliona iz Abu Dabi fonda

Dodajte komentar

Realizacija druge tranše kredita Abu Dabi Fonda za razvoj (ADMAS) obezbijediće novu vrijednost i proizvode, povećati konkurentost naše poljoprivredne proizvodnje, omogućiti supstituciju uvoza, povećati izvoz, otvoriti nova radna mjesta i postojeća učiniti kvalitetnijim, smatra potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

On je juče u Bijelom Polju, sa predsjednikom Odbora direktora Investicionorazvojnog fonda Zoranom Vukčevićem, pred oko 400 poljoprivrednih proizvođača i prerađivača sa područja ove opštine, najavio dodjelu preostalih 26 miliona dolara iz kredita ADMAS-a, uz novi pristup kreditiranju crnogorske poljoprivrede.

Simović je precizirao da će dio sredstava od deset miliona dolara biti namijenjen korisnicima koji će imati mogućnost dobijanja kredita od 100.000 do milion dolara, dok će preostalih 16 miliona biti usmjereno za kreditiranje u iznosima od jednog do tri miliona po korisniku.

“Smanjili smo minumum sredstava za koje se može aplicirati, primjereno mogućnostima i potrebama prosječnog poljoprivednog proizvođača u Crnoj Gori, koji tom investicijom može napraviti održiv i unosan biznis. Drugi pravac je nastavak kreditiranja većih kapaciteta u agroindustriji. Motiv je da napravimo sigurniju i kvalitetniju sirovinsku osnovu za prerađivačke pogone, kao i povezivanje tokova proizvodnje od njive i farme do trpeze”, dodao je Simović.

Novi ADMAS program implementiraće iRf, a predsjednik njegovog Odbora direktora Zoran Vukčević istakao je da su u poljoprivredu već plasirali blizu 160 miliona eura povoljnih kredita. Takođe je naveo da nastavljaju s novim povoljnim kreditnim linijama za razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije.

“To će biti šansa za postojeće proizvođače da unaprijede kapacitete, ali i za sve nezaposlene koji imaju interesovanje da započnu biznis u ovoj oblasti”, dodao je Vukčević

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *