Kina vs. SAD: Tramp sprema “drugi krug”

Dodajte komentar

Trampova administracija podigla je ulog u rastućem trgovinskom obračunu s Kinom, najavljujući carine od 25 odsto na oko 1.300 kineskih proizvoda.

Riječ je o proizvodima iz oblasti industrijske tehnologije, saobraćaja i medicine, a nove mjere trebalo bi da prisile Peking na promjene u praksi poštovanja intelektualnog vlasništva.

Kancelarija američkog trgovačkog predstavništva predstavila je popis proizvoda koji obuhvata oko 50 milijardi dolara uvoza procijenjenih za 2018. Popis sadrži proizvode od hemikalija do televizora, motornih vozila i elektronskih komponenti.

Objavljivanjem popisa kineskih proizvoda počinje rok za javnu raspravu i konsultacije koji će trajati oko dva mjeseca, nakon čega kancelarija bi trebalo da donese konačnu odluku o carinama.

Kako je saopšteno, najavljene carine su “odgovor na kinesku politiku koja prisiljava američke kompanije na prenošenje svoje tehnologije i intelektualnog vlasništva kineskim preduzećima”.

Kina, međutim, odbacuje optužbe da njeni zakoni prisiljavaju Amerikance na transfer tehnologije, a na najavu novih carina prijeti “preduzimanjem odgovarajućih mera jednake veličine i snage prema američkim proizvodima”.

Najava novih američkih carina uslijedila je pošto je Kina nametnula carine na uvoz američkog voća, oraha, svinjetine i vina vrijednog tri milijarde dolara u znak protesta protiv carina na kineski čelik i aluminijum, koje je prošlog mjeseca uveo američki predsjednik Donald Tramp.

Takvo nadmetanje dvije najveće svjetske ekonomije podstaklo je tržišne strahove da bi SAD i Kina mogli potonuti u trgovinski rat koji bi uništio globalni rast.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *