Dionice na evropskim berzama pale pod pritiskom Wall Streeta

Na euvropskim berzama jutros su cijene dionica pale, prateći gubitke na Wall Streetu i azijskim tržištima, zbog pritiska na tehnološki sektor i jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 u minusu 0,5 odsto.

Pritom je londonski FTSE indeks bio na gubitku 0,75 odsto, na 7.003 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,85 odsto, na 11.995 bodova, a pariški CAC 0,50 odsto, na 5.140 bodova.

Gubici znatno manji od onih na Wall Streetu

Loše raspoloženja na berzama posljedica je jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu. Ipak, gubici na tržištima znatno su manji nego na Wall Streetu jer je jutros terminski S&P 500 indeks u plusu 0,4 odsto, nakon što je juče potonuo više od 2 odsto.

A jučerašnji pad Wall Streeta posljedica je, među ostalim, pada tehnološkog sektora za 2,5 odsto, pri čemu je najviše, 5,2 odsto, pala cijena dionica Amazon.com, što je posljedica novog napada predsjednika SAD-a Donalda Trampa na tog e-trgovca.

Tramp je juče ponovno, drugi put u tri dana, prozvao Amazon zbog visokih cijena isporuka proizvoda u SAD-u i najavio promjene.

Tehnološki sektor pod pritiskom zbog Amazona

Tehnološki je sektor ionako već nedjeljama pod pritiskom kako zbog Amazona, tako i Facebooka jer se ulagači plaše strože regulacije u tom sektoru.

Osim toga, ulagači se plaše trgovinskog rata između dvaju najvećih svjetskih ekonomija, nakon što je u ponedjeljak Peking izvijestio o uvođenju carina do 25 odsto na uvoz 128 različitih američkih proizvoda, od svježeg voća do svinjskog mesa, što predstavlja odgovor na nedavno Trampovo uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija u SAD.

Check Also

Societe Generale Montenegro zapošljava: Blagajnik ekspoziture Kotor, Tivat, Herceg Novi

P R I D R U Ž I   S E   T I M U   N …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *