Podgoričani traže legalizaciju po povoljnijim uslovima

Dodajte komentar

Građani Podgorice, nezadovoljni procesom legalizacije bespravno sagrađenih objekata, okupili su se juče ispred zgrade Skupštine Crne Gore poručivši nadležnim organima da po ovim uslovima ne mogu da legalizuju svoje objekte.

Građani su svoje zahtjeve uputili predsjedničkim kandidatima, prvenstveno novom predsjedniku Crne Gore.

“Prvi zahtjev je legalizacija naselja, a ne objekata. Nijesmo protiv legalizacije objekata, ali sve u svoje vrijeme. Tražimo obezbjeđivanje osnovnih uslova za život voda, struja, kanalizacija i put. Takođe, pojedine građane država mora da zaštiti socijalnim programom, ne gledajući političku, vjersku i nacionalnu pripadnost. Želimo legalizaciju u skladu sa mogućnošću građana, odnosno nula eura za zemlju, a za objekte kao u regionu”, čulo se na jučerašnjem protestu građana većinom mještana Park šume Zagorič, Malog brda i Kakaricke gore.

Predstavnik mještana Park šume Zagorič Radovan Jeremić poručio je da građani nemaju novca da plate legalizaciju objekata po ovim uslovima.

“Građani su od muke pravili kuće na državnom zemljištu. To je bilo ‘prećutno’ odobrenje državnih organa, a čak se i javno moglo čuti da je to dopušteno siromašnim građanima. Čini nam se da je ovaj zakon pripremao neko ko ne živi u ovoj državi. Moj komšija, za plac od 500 kvadrata i kuću od 100 kvadrata, sa nenormalnim sudskim troškovima i kamatom, treba da plati oko 50.000 eura i još 5.000 eura za legalizaciju objekta, a uz to i kredit od 20 godina, i po sadašnjim kamatnim stopama treba da vrati skoro 150.000 eura. To ne može da izdvoji niko od nas. Na taj način možemo da se samo zadužimo”, kazao je Jeremić.

On je istakao da građani moraju da izdvoje oko 500 eura za premjer zemljišta i to samo da bi predali zahtjev za legalizaciju, što je, kako kaže, već problem za 90 odsto mještana.

Svi zakoni se prepisuju iz regiona, ali ovaj nijesu prepisali, jer su u regionu znatno povoljniji uslovi za legalizaciju. Kod nas je skuplja legalizacija nego u Dubrovniku. Država mora da vodi računa o svojim građanima”, istakao je Jeremić.

Budimir Đukić sa Kakaricke gore je kazao da nijesu protiv legalizacije, ali ne po ovim uslovima.

Mještani smatraju da nadležni organi treba da odvoje građane koji su pravili kuće da bi riješili egzistencijalno pitanje od onih koji su pravili jer im je to biznis.

Predstavnici mještana podgoričkih naselja predaće danas zahtjev za prijem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *