Ovo su groblja dizelaša, 300.000 čeka svoju sudbinu

Dodajte komentar

Dramatične fotografije iz vazduha pokazuju red za redovima Folksvagen i Audi dizelaša izloženih kalifornijskom suncu, čekajući ili popravke ili uništavanje na njihovom pustinjskom groblju.

Ovo je samo jedno od 37 skladišnih površina koje firma posjeduje u SAD, u kojima je smješteno skoro 300.000 vozila.

Osim u Viktorvilu, ostala mjesta na kojima se ti automobili nalaze uključuju i bespravno sagrađeni fudbalski stadion u Detroitu i nekadašnji mlin u Minesoti.

Njemačkoj kompaniji potrebno je dosta prostora jer je potrošio više od 7,4 milijardi dolara (oko 5,3 milijarde dolara), otkupljujući oko 350.000 američkih vozila, nakon skandala zbog nelegalnog softvera koji prbacuje motore u “čistiji način rada” kada dođu na testiranje za izduvne gasove.

Međutim, nisu svi uskladišteni. U decembru je Folkksvagen objavio da je uništio oko 28.000 vozila a ponovo prodao još 13.000.

Proizvođač je ponudio da otkupi oko pola miliona vozila u okviru programa koji će trajati do sljedeće godine.

Portparolka VW-a rekla je da su automobili u Kaliforniji “rutinski održavani na način kako bi se osigurala njihova dugotrajna operabilnost i kvalitet, tako da se mogu vratiti u trgovinu ili izvoziti kada američki regulatori odobre odgovarajuće modifikacije emisija”.

Kompanija je u septembru 2015. priznala da je zaobilazila sistem kontrole emisija u SAD za dizel vozila prodata od 2009. godine.

Kažnjena je sa 4,3 milijarde dolara, uz obavezu da otkupiti ili popraviti 85 odsto vozila do juna 2019.

Kompanija je u februaru navela da je popravila skoro 83 odsto vozila, a očekuje se da će uskoro ispuniti zahtjev do kraja.

Do sredine februara na 437.273 adresa korisnika stigla je od kompanije 8 milijardi dolara vrijedna kompenzacija kroz novac ili otkup.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *