Kinezi prave grad-šumu: Najzelenije mjesto na planeti (foto)

Dodajte komentar

Majstorsko arhitektonsko djelo Stefana Boerija, cjelokupan grad koji prkosi zagađenju vazduha, trenutno je u izgradnji u kineskoj provinciji Liuzhou. Naselje nosi naziv “Luizhou grad-šuma” (Liuzhou Forest City) i prema projektu cjelokupno će biti prekriveno biljkama i drvećem, počevši od stanova, kancelarija, prodavnica, hotela, bolnica i škola.

Kada njegova izgradnja bude završena, u ovaj zeleni grad moći će da se useli 30.000 stanovnika, a sam grad će moći da apsorbuje 10.000 tona ugljen dioksida godišnje i da za isto vrijeme proizvede oko 900 tona kiseonika. Grad će biti izgrađen na sjeveru Liuzhoua, u planinskom predjelu Guangksi, na površini od 175 hektara duž rijeku Liudjiang. Sa glavnim gradom provincije biće povezan brzom željezničkom linijom.

Ovaj mini-grad biće domaćin za 40.000 drveća i skoro milion primjeraka 100 vrsta raznoraznih biljaka. Parkova neće biti samo duž kvartova i ulica, već i na samim terasama, krovovima i specijalnim platformama na zgradama, kao i u samoj unutrašnjosti građevina. Po prvi put na svijetu, jedan grad će biti potpuno energetski nezavistan i snabdjeven energijom kompletno iz obnovljivih izvora energije, što će za samu Kinu značiti potpuni preokret, budući da su tamošnji gradovi jedni od najzagađenijih u svijetu.

Odmah nakon svjetskog uspjeha zgrade “vertikalne šume” u Milanu, koja će biti replikovana na mnogim mjestima u svijetu, “grad šuma” arhitekte Stefana Boerija još više proširuje koncept zelenih zgrada i naselja koja su i više nego potrebna današnjem urbanom svijetu, ali u isto vrijeme predstavljaju veliki problem modernim proizvođačima energije.

Foto: stefanoboeriarchitetti.net

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *