Raskol u EU – ko se svađa zbog čelika

Dodajte komentar

Njemačka je spremna da ponudi ustupke Sjedinjenim Državama da bi spriječila predsjednika Donalda Trampa da uvede tarife na evropski čelik i aluminijum.

Ta zemlja otkriva i da ne dijeli isti stav s Francuskom o tome kako da se izbjegne trgovinski rat, piše agencija “Blumberg”.

Njemačka vrši pritisak u okviru Evropske unije da se smanje tarife na uvoznu robu iz SAD, uključujući i carine na automobile, i da pokušaju da postignu sporazum s Vašingtonom, navodi njujorška agencija, pozivajući se na jednog državnog zvaničnika, ne otkrivajući njegov identitet.

Takav pristup, koji štiti izvozno-vođenu njemačku industriju, rizikuje da izazove udaljavanje drugih zemalja EU od Njemačke, među kojima je i Francuska, koja, prema riječima predstavnika francuske vlade, ne želi da blok učini bilo kakav ustupak.

“Nešto malo više od četiri sedmice preostalo je do isteka privremenog američkog moratorijuma na primenu tarifa za čelik i aluminijum na Brisel, a EU još uvijek pokušava da premosti međusobna razmimoilaženja i utvrdi zajednički pristup prema Trampu. Na kocki je potencijalni poremećaj odnosa, uključujući i trgovinsku razmjenu između EU i SAD koja je u 2016. godini iznosila oko 640 milijardi dolara”, dodaje “Blumberg”.

Njemačka se zalaže za bila kakav sporazum EU koji bi obuhvatio nove tarife na niz američkih proizvoda – od automobila, preko mašina, do prehrambene i farmaceutske robe, citira njujorška agencija jednog od dva neimenovana sagovornika.

Taj stav ne dijeli Francuska, koja želi da u fokusu bude pritisak na Kinu povodom pitanja kao što su subvencije i prekomjerni kapaciteti u čelicnoj industriji, rekao je drugi zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman pošto iznosi detalje o unutrašnjoj strategiji.

Vlada kancelarke Angele Merkel već sprovodi anketu u njemačkoj automobilskoj industriji o tome da li bi podržali 10-procentno smanjenje carine EU na američke automobile kako bi se izbjegao trgovinski spor, objavio je danas list Zidojče Cajtung. Proizvođači automobila su, prema navodima lista, pozitivno reagovali na tu ideju.

“Dijalog sa Sjedinjenim Državama mora da se nastavi na najvišem političkom nivou”, naveli su iz njemačkog udruženja auto industrije VDA na pitanje o izvještaju Zidojče Cajtunga.

Mi se zalažemo za održive i pouzdane sporazume koji su u skladu sa pravilima STO. U interesu fer i slobodne trgovine, neophodno je otkloniti međusobne trgovinske barijere i dogovoriti jedan novi trgovinski okvir“, poručili su iz VDA.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer, koji se prošle nedjelje sastao sa americkim sekretarom za trgovinu Vilburom Rosom, rekao je novinarima da nije ništa ponudio Sjedinjenim Državama kako bi obezbijedio izuzeće EU od tarifa, demantujući jučerašnje pisanje Handelsblata da je predložio snižavanje carina na automobile.

“Samo EU je ta koja pregovara, ujedinjeno i zajedno. Nisam ništa nudio ni obećao”, napisao je Altmajer na tviteru.

Portparolka njegovog ministarstva je dodala da je komesarka za trgovinu EU Sesilija Malmstrem u cijelosti obaviještena o njegovim razgovorima u SAD-u, ali je odbila da prokomentariše tekst Zidojče Cajtunga, navodi njujorška agencija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *