Evropa će kroz dvadeset godina biti dramatično zavisna od uvoza gasa

Dodajte komentar

Evropa se suočava sa strukturnim padom domaće proizvodnje gasa. Domaća proizvodnja (isključujući Rusiju) će se smanjiti s 252 milijardu m3 gasa u 2017. do 150 milijardi m3 do 2030.

Problemi s potresima smanjili su proizvodnju gasa u Holandiji za čak 70% nakon 2013. S polja Groeningen ove godine može biti dobijeno tek 12 milijardi m3 gasa a prije toga Holandija je davala šest do sedam milijardi m3 mjesečno, a očekuje se da će to do 2030. pasti na ukupno milijardu godišnje.

Norveška proizvodi stabilno, ali se računa da je upravo doživljen vrhunac proizvodnje s 3-4 milijarde m3 mjesečno u zavisnosti od klimatskih uslova odnosno ljetnim mjesecima, što će do 2030. pasti na oko dvije milijarde mjesečno. Ta je zemlja bitna jer daje fleksibilnost, posebno britanskom tržištu a nedavno je smanjila operativna ulaganja u upstream što će negativno djelovati u narednih pet godina.

Velika Britanija bila je treći najveći proizvođač gasa u EU no i njima proizvodnja pada zadnjih 15 godina i sad je na nivou manjem od milijardu kubika s tendencijom pada. EU stoga postaje sve zavisnijaod gasa iz uvoza odnosno gasa koji u zimskim mjesecima daje fleksibilnost, objavila je Timera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *