Poznati laureati jubilarne nagrade Privredne komore

Dodajte komentar

Aktuelni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Eurochambres-a i Savezne austrijske privredne komore Kristof Lajtl, doskorašnji predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković i porodica osnivača i prvog predsjednika Trgovačko – industrijske i zanatske komore Mića Stijovića, laureati su jubilarnih nagrada koje Privredna komora dodjeljuje obilježavajući devet decenija postojanja.

Odluka o laureatima i programu centralne svečanosti donijeta je na sjednici Odbora za obilježavanje jubileja, koju je vodio predsjednik Komore Vlastimir Golubović.

„Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je sa velikom je pažnjom pratio aktivnosti koje realizuje Privredna komora, iskazujući poštovanje prema načinu na koji ih ova asocijacija osmišljava i sprovodi i uspjesima koje postiže“, navodi se u obrazloženju Odluke.

Dodaje se da je Vujanović prilikom državničkih susreta promovisao rad Komore, apostrofirajući njenu ulogu nosioca aktivnosti privrednog povezivanja. Predstavnici Privredne komore su, kada god je bilo prilike za to, bili dio zvanične državne delegacije koje je predvodio Vujanović.

„Kristof Lajtl, predsjednik Asocijacije komora Evrope Eurochambres, Globalne komorske platforme i Savezne austrijske komore, najorganizovanije i najmodernije u Evropi, uvijek je nesebično podržavao i pomagao Privrednu komoru Crne Gore u nastojanjima da unaprijedi rad, poboljša pravni okvir, te poveže privrednike dvije zemlje“, navodi se u Odluci.

U obrazloženju se dodaje da je riječ o velikom zagovorniku ujedinjene Evrope, uglednom i uspješnom privredniku koji razumije potrebe komora i kompanija, te da je njegov reizbor za predsjednika u Eurochambresu je naišao na nepodijeljenu podršku.

Velimir MIjušković je uspješno predsjedavao Privrednom komorom Crne Gore od 2008. do kraja 2017. godine. Proširio je spektar usluga koje Komora pruža privredi i osavremenio njeno poslovanje.

„Komore regiona Privrednu komoru Crne Gore prepoznaju kao najorganizovaniju i najuređeniju na ovim prostorima, za što je bez dileme Mijušković najzaslužniji“, stoji u obrazloženju.

Naglašava se Mijuškovićeva velika zasluga za snaženje pozicije Komore kako u regionalnim asocijacijama, tako i na nivou Evrope, ali i partnerstva sa Predsjednikom, Vladom i Skupštinom Crne Gore.

Mićo Stijović, industrijalac iz Podgorice, bio je jedan od osnivača Trgovačko – industrijske i zanatske komore i njen prvi predsjednik. On je darovao zemljište na kojem je, po projektu građevinskog inženjera Veliše Popovića, izgrađen Dom Komore, zgrada na uglu ulica Novaka Miloševa i Marka Miljanova u kojoj je i danas sjedište Privredne komore Crne Gore.

Za vrijeme dvogodišnjeg mandata Stijovića, Komora je bila veoma aktivna i podnosila predstavnicima vlasti brojne predstavke kojima je tražila olakšavanje tada veoma složenih uslova privređivanja. Bio je poznat kao privrednik i čovjek koji je insistirao na profesionalizmu i poslovnom moralu.

Nagrade će biti uručene na Svečanoj akademiji, koja će se održati 20. aprila 2018.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *