Ovo su najskuplje zemlje Evrope i svijeta

Dodajte komentar

Tabele nam mogu dosta toga kazati, ali čim se tabela pretvori u veliku šarenu kartu svijeta, rezultati odmah postanu mnogo zanimljiviji. MoveHub je uzeo podatke iz indeksa troškova života za 2018. sa stranice Numbeo.com.

Numbeo.com svoj indeks računa zbrajanjem ogromne količine podataka od hiljada korisnika širom svijeta koji upisuju potrošačke cijene i troškove mjesta u kojem se nalaze. Indeks sadrži gotovo 50 faktora, od obroka u restoranu srednje kategorije do članarine u teretani, boce vina ili šiljice kafe.

Kada se govori o životnim troškovima u Evropi, tu postoji jasna podjela, piše N1. Države istočne Evrope su znatno jeftinije, dok su one zapadne Evrope izuzetno skupe. Ako želite na superjeftin odmor u Evropu, onda idite na Balkan ili još dalje. Najjeftinija zemlja Evrope je Ukrajina, koja je 113. na svijetu, a slijede je Kosovo na 109. mjestu i Moldavija na 101. mjestu.

Na Numbeu možete pogledati cijene troškova života u Crnoj Gori.

Na drugom kraju spektra, nije nikakvo iznenađenje da je Švajcarska najskuplja zemlja Evrope, i druga najskuplja na cijelom svijetu.

Ispred Švajcarske se na tablici skupoće nalazi samo Bermuda, a prate je Irska, Norveška, Bahami, Luksemburg, Danska, Singapur, Japan i Izrael.

Život u zemlji čokolade, sira i planinskog vazduha prilično se skupo plaća. Po istraživanju web stranice Expat Insider iz 2017. godine Švajcarska je i jedna od najmanje srdačnih zemalja na svijetu, pa je možda onda bolje živjeti negdje gdje je jeftinije i veselije.

A najjeftinije se živi u Pakistanu, Egiptu, Ukrajini, Tunisu, Kosovu, Gruziji, Azerbajdžanu, Bangladešu i Alžiru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *