NLB Banka ponudila kredit za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata

Dodajte komentar

NLB Banka je prepoznala važnost projekta za legalizaciju bespravno sagrađenh objekata pokrenutog od strane Ministartsva održivog razvoja i turizma i ponudila podršku građanima, u ovom procesu, kroz ponudu kredita za legalizaciju.

NLB Kredit za legalizaciju je jedinstvena prilika za sve koji su u obavezi da u zakonom definisanom roku podnesu zahtjev za legalizaciju jedinicama lokalnih samouprava. Kredit za legalizaciju se odobrava po varijablnoj ili fiksnoj kamatnoj stopi, u iznosu i do 100.000 €. Kredit se može odobriti po varijabilnoj kamatnoj stopi već od 5,49%+6M Euribor ili fiksnoj kamatnoj stopi od 6,49%.

Građani će po nižoj kamatnoj stopi u odnosu na redovnu ponudu gotovinskih kredita moći da uplate kompletan iznos na ime naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i ostvare popust. Popust odobravaju jedinice lokalne samouprave, na osnovu pojedinačnih odluka  o komunalnom opremanju građevinskog zemljišta za bespravne objekte. Tako, za iznos naknade od 10.000 €, nakon obračuna odobrenog popusta od 55% za objekte osnovnog stanovanja, uz NLB Kredit za legalizaciju (odobrenog na period od 6 godina i uz varijabilnu kamatnu stopu od 5,99% + 6M Euribor), moguće je ostvariti uštedu od 4.650 €, a ona može biti i veća ukoliko se klijent odluči za kredit manje ročnost odnosno manji iznos troškova po osnovu kamate.

Legalizacijom objekta građani stvaraju čvrste temelje za svoju budućnost. U našu ponudu smo uvrstili kredit pripremljen za ovu namjenu, sa ciljem da pomognemo svima koji su dužni da ispune ovu zakonsku obavezu, i sačuvaju svoj dom. Ovaj kredit je prilika da kompletan iznos naknade građani uplate jednokratno, i na taj način steknu pravo na popust koji im odobrava opština u kojoj se objekat nalazi“, kazao je Dino Redžepagić, izvršni direktor u NLB Banci.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je pokrenulo kampanju za masovno legalizovanje bespravno izgrađenih objekata u Crnoj Gori, a krajnji rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 15. jul 2018. godine. Detalji o kreditu ali i informacije o procesu legalizacije dostupne su na portalu www.nlb.me a u nastavku je reprezentativni primjer kredita za legalizaciju ukolko se klijent odluči za iznos kredita od 20.000 € i rok otplate od 120 mjeseci uz nominalnu kamatnu stopu (NKS) od 5,49% + 6M Euribor. Za konkretan slučaj, Efektivna kamatna stopa (EKS) iznosi 5,87%. Ukupan iznos na osnovu ovog primjera koji klijent treba da otplati je 26.042,95 €; iznos anuiteta je 217,02 €. U efektivnu kamatnu stopu (EKS) su uračunati trošak naknade za obradu kredita (1%), trošak mjenice (2 €), trošak upita u kreditni registar (RKB) (3,50 €). U prezentovani iznos EKS nisu uključeni troškovi procjene nepokretnosti, polisa osiguranja života i osiguranja imovine, koji će ući u EKS ukoliko je pribavljanje tih instrumenata uslov za odobravanje kredita. Ostali mogući troškovi za klijenta, a koji ne ulaze u obračun EKS su troškovi pribavljanja lista nepokretnosti, založne izjave i troškovi upisa zaloge na nepokretnostima. Korekcija Euribor-a se vrši 2 puta godišnje (1. januara i 1. jula).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *