EPCG i Steag potpisali ugovor vrijedan 664.260 eura

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore i STEAG Energy Services potpisali su u termoelektrani „Pljevlja“ Ugovor vrijedan 664.260 eura za izradu Idejnog projekta ekološke rekonstrukcije termoelektrane „Pljevlja“, saopšteno je iz EPCG.

”Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE „Pljevlja“ početak je petogodišnjeg investicionog ciklusa, vrijednog blizu 175 miliona eura, čijom realizacijom će se obezbijediti puna pogonska spremnost, sigurnost i pouzdanost u radu proizvodnih objekata u sastavu EPCG. Dolazak renomirane njemačke kompanije u Crnu Goru predstavlja ozbiljan garant da će se planirana rekonstrukcija Bloka I izvršiti u skladu sa najnovijim standardima i tehnologijama, čime će se obezbijediti stabilan i siguran rad termoelektrane u narednih nekoliko decenija’’, naglasio je izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić prilikom potpisivanja ugovora.

Urlich Siegel, izvršni direktor STEAG Energy Services,renomirane njemačke kompanije specijalizovane iz oblasti energije i jednog od najvećih proizvođača električne energije u Njemačkoj, prilikom potpisivanja ugovora naglasio je: ”Termoelektrana Pljevlja je veoma bitan element energetskog sistema Crne Gore koji garantuje sigurno i pouzdano snabdijevanje električnom energijom. Revitalizacioni projekti bili su jedan od naših glavnih fokusa u proteklom periodu. Mi našim klijentima pomažemo u smanjenju emisija i povećanju efikasnost postojećih energetskih objekata širom svijeta. Sigurni smo da ćemo biti dobar partner EPCG u procesu u kojem će zadovoljiti zahtjeve iz direktiva 2001/80 EC I 2010/75/EU.’’

Nakon izrade Idejnog projekta, pristupiće se ekološkoj rekonstrukciji, vrijednoj 40 miliona eura, koja podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, sistema za redukciju oksida azota, izgradnju modernog sistema otpadnih voda i unapređenje rada postojećeg elektrofilterskog postrojenja. Poslije rekonstrukcije, pjevaljski prvi blok moći će da radi najmanje još 20 godina u skladu sa novim direktivama graničnih vrijednosti emisije štetnih materija.

U okviru ekološke rekonstrukcije prvog bloka termoelektrane “Pljevlja”, uradiće se i rekultivacija deponije pepela i šljake na Maljevcu, za koju će EPCG u naredne četiri godine izdvojiti oko 19 miliona eura.

‘’Projekat rekultivacije deponije na Maljevcu na koju se odlaže pepeo i šljaka iz TE “Pljevlja” treba da se realizuje u periodu od 2018. do 2023. godine, do kada EPCG planira da koristi tu lokaciju. Kompletan trošak rekultivacije snosiće EPCG, a dio novca, oko četiri miliona eura, biće obezbijeđen iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj’’, naveo je izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić.

Ugovor vrijedan 4 miliona eura potpisali su u Pljevljima ministar finansija, Darko Radunović, ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, i izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić.

Prilikom potpisivanja Ugovora, ministar finansija Radunović je: ‘‘Glavni projekat remedijacije lokacije Pljevlja biće urađen shodno novom konceptu remedijacije, koji je pripremila EPCG u vezi sa nastavkom eksploatacije deponije „Maljevac“ tokom preostalog vijeka trajanja prvog bloka termoelektrane „Pljevlja“, a koji podrazumijeva nastavak odlaganja, u vidu kasetnog sistema, uz faznu rekultivaciju kaseta, sve do konačne remedijacije ove lokacije, uz puno poštovanje ekoloških i standarda bezbjednosti i kvaliteta života’’.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, kazao je da se uticaj na životnu sredinu rekonstruisanog, modernog postrojenja ne može uporediti sa uticajem koji ima postojeći blok TE. Nakon ekološke rekonstrukcije, već od 2023. godine, TE „Pljevlja“ će raditi u skladu sa EU standardima. On je saopštio i da je 23. marta TE Pljevlja dobila integrisanu dozvolu za rad u skladu sa Zakonom o integrisanom spriječavanju i kontroli zagađivanja, i to kao prvo od postojećih postrojenja koje se odlučilo na oziljna ulaganja u unaprijeđenje ekoloških standarda.

„Kako je jedino dugoročno rješenje problema zagađenja vazduha u Pljevljima toplifikacija grada, izuzetno je važno da postojeći blok TE „Pljevlja“ ima tehničke mogućnosti da bude izvor za izgradnju daljinskog sistema grijanja. Toplifikacijom Pljevalja trajno će se riješiti dugogodišnji problemi u vezi sa lošim kvalitetom vazduha u Pljevaljskoj kotlini i postići poštovanje graničnih vrijednosti utvrđenih Direktivom o čistijem vazduhu u Evropi i Zakonom o zaštiti vazduha“, saopštio je Radulović.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, povodom potpisivanja oba ugovora, iskazala je svoje uvjerenje da će menadžment EPCG, zajedno sa izabranim izvođačima, uspješno implementirati planirane radove koji će prolongirati životni vijek termoelektrane Pljevlja kao oslonca sigurnosti elektroenergetskog sistema Crne Gore.

AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *