Pasoška ironija Brexita

Dodajte komentar

Nakon što je na referendumu izglasano napuštanje Evropske unije i započeta neizvkjesna procedura zvana Brexit, britanska vlada odlučila se i za snažan simbolički korak. Odlučili su da štampaju nove (stare) plave pasoše koji bi zamijenili ove postojeće (bordo) sa oznakom Evropske unije. Navodno bi povratak starom pasošu trebalo da predstavlja simbol povratka britanskog suvereniteta. No, kao što to često biva sa simbolima i suverenitetom, stvari su krenule u krivom smjeru.

Naime, premda još nije službeno potvrđeno, izgleda da je posao štampanja novih pasoša dobila jedna francusko-holandska kompanija. Čim se saznalo da posao vrijedan 490 miliona funti nije dogovoren u skladu sa zahtjevima “simbola” i “suvereniteta”, uslijedile su burne reakcije. Naravno, prednjačili su predstavnici kompanije De La Rue, britanske firme koja je do sada obavljala za vladu štampanje pasoša. Vlasnik, Martin Sutherland, pozvao je premijerku Theresu May da dođe u njegovu fabriku i objasni “predanim radnicima” odluku o seljenju proizvodnje “britanske ikone”.

Sutherland priznaje da su izgubili posao pod regularnim uslovima, tj. u cjenovnom nadmetanju na otvorenom tržištu, ali dodaje da to ipak nije pošteno jer bi u Francuskoj bilo zabranjeno njegovoj kompaniji da uopšte učestvuje na konkursima za isti posao. Na sličnom su tragu bili i predstavnici opozicije koji su kritikovali odluku. Laburistički zastupnik John Spellar je izjavio da se nijedna evropska zemlja tako ne ponaša, već da štiti sopstvenu industriju. Liberalne demokrate dodatno du se zabrinule i zbog pada vrijednosti funte, sugerišući time da će uvoz britanskih pasoša time biti još skuplji.

Ironija je tolika da joj se naslađuju i protivnici i zagovaratelji Brexita, nezavisno od političkih preferencija. No, teško da je ovako nešto bilo neočekivano ako znamo da je referendum pokrenut zbog internih sukoba u Konzervativnoj stranci, a ne zbog nekakve vizije drugačije Britanije. I ako znamo da je jedini suveren: tržište.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *