Lagarde predložila “fond za crne dane”

Dodajte komentar

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde predložila je danas kreiranje “fonda za crne dane” na nivou eurozone da bi se pomoglo članicama u slučaju ekonomskih kriza u budućnosti.

Lagardeova je u govoru u Berlinu pohvalila “održivi i ravnomjerno raspoređeni rast” globalne privrede.

“Ali postoje druge, snažne prijeteće stvari pred nama. Pomislite na rastući populizam i kratkovide pozive na protekcionizam”, rekla je direktorica MMF-a.

Ona je pozvala članice eurozone da se pripreme za sljedeći ekonomski pad i razviju modernizovane unije kapitalnih tržišta, poboljšaju bankarsku uniju i krenu dalje prema fiskalnoj integraciji.

Lagardeova je rekla da bi kreiranje centralne fiskalne alatke pružilo garancije investitorima.

Prema njenom prijedlogu, članice bi svake godine uplaćivele novac u fond za crne dane, kako bi se sredstva nagomilala u dobrim vremenima, a transferi bi se vršili tokom kriza.

U ekstremnim okolnostima, države bi mogle da pozajmljuju novac od ovog fonda i vraćaju zajmove kroz uplate fondu u budućnosti, dodala je Lagardeova.

Transferi iz fonda bili bi uslovljeni poštovanjem fiskalnih pravila EU, a uplate u fond bile bi najveće u vrijeme najpovoljnijih ekonomskih okolnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *