Dionica Dropboxa porasla 35 posto u prvom danu na berzi

Dodajte komentar

Cijena dionice Dropboxa skočila je više od 35 posto u petak, prvog dana trgovanja tom dionicom na berzi, jer su ulagači, uprkos oštrom padu američkih tržišta, pokazali veliki interes za prvu veću inicijalnu javnu ponudu jedne tehnološke kompanije u više od godinu dana.

Nakon što je u četvrtak cijena dionice Dropboxa u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) određena na 21 dolar, u prvim satima trgovanja na Nasdaq tržištu ta je dionica u petak skočila i više od 50 posto, na 31,60 dolara, no kraj trgovanja dočekala je na 28,40 dolara.

Skok cijene Dropboxa za 35 posto u debiju na tržištu posebno dolazi do izražaja s obzirom da je na Wall Streetu u petak S&P 500 indeks potonuo 2,1 posto, dok je Nasdaq indeks izgubio 2,4 posto jer su berze već danima pod pritiskom zbog rizika od trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Po početnoj cijeni dionice, Dropbox je imao tržišnu vrijednost od 12,67 milijardi dolara, znatno iznad vrijednosti od 10 milijardi dolara koju je imao u posljednjem krugu privatnog finansiranja.

Dropboxov dugo očekivani debi okončao je dugu sušu na američkom IPO tržištu za velika tehnološka imena. Posljednja velika javna ponuda dionica tehnoloških kompanija bila je ponuda Snapa u martu  prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *