Crnogorska inovacija proglašena za najbolju na svijetu

Dodajte komentar

Na nedavno održanom Samitu svjetske nagrade u Beču, crnogorska inovacija Beeand.me je proglašena za najbolju inovaciju u kategoriji Biznis i trgovina. Nagrada svjetskog samita je međunarodno priznanje koje se svake godine dodjeljuje lokalnim digitalnim inovacijama koje su svojim nastankom i djelovanjem uspjele da stvore vrijednost koja je imala uticajna razvoj i prosperitet društva.

BeeAnd.me je crnogorski startup osnovan 2016. godine od strane mladih istraživača Elme Hot i Alije Dervića, studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Elma je student magistarskih studija i angažovana je u prvom crnogorskom Centru izvrsnosti u bioinformatici (BIO-ICT). Alija je nakon završenih magistarskih studija i angažmana u BIO-ICT Centru nastavio doktorske studije na Tehničkom Univerzitetu u Beču, gdje je angažovan pri institutu EMCE.

„Posebna nam je čast što smo imali priliku da predstavljamo Crnu Goru na ovako velikom i prestižnom događaju. Bili smo veoma zadovoljni kada smo saznali da smo jedan od 40 pobjednika. Uz to, organizatori WSA su takođe istakli da je BeeAnd.me projekat koji spaja Crnu Goru i Austriju, što nam predstavlja posebno zadovoljstvo“, kazao je Alija Dervić, jedan od osnivača Beeand.me inovacije

Ovo je prvi put da je jedna crnogorska inovacija nominovana u sklopu međunarodnog takmičenja Nagrada svjetskog samita. Kako saopštavaju iz Luča Instituta, nevladine organizacije koja je zadužena za crnogorske nominacije, od ove godine biće organizovano i državno takmičenje.

„Nevjerovatno je zadovoljstvo vidjeti da smo već sa prvom nominacijom uspjeli da ostavimo utisak na cjelokupnu međunarodnu zajednicu. Treba podsjetiti da je Beeand.me prethodno prošla selekciju u kojoj je bilo preko 500 inovacija iz cijelog svijeta! Luča Institut će nastojati da i dalje promoviše Nagradu svjetskog samita, s tim da ćemo od ove godine sve to dići na jedan veći nivo, kroz državno takmičenje koje je planirano u drugoj polovini ove godine”, izjavio je Slobodan Franeta, ispred Luča Instituta

Nagrada svjetskog samita se organizuje već više od 15 godina. Za to vrijeme postala je simbol mladih preduzetnika čije digitalne inovacije mijenjaju društva u preko 178 država širom svijeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *