Ako ne bude privatizacije, NLB-u prijeti 2,5 milijarde eura kazne?

Dodajte komentar

Evropska komisija (EK) i Evropska centralna banka (ECB) uputile su pismo slovenačkoj vladi u kojem je pozivaju na privatizaciju Nove ljubljanske banke (NLB). Ako privatizaciju ne provede, državne garancije NLB-a za plaćanje odšteta hrvatskim štedišama Ljubljanske bsnke (LB) brojaće se kao nova državna pomoć, a NLB ne bi državi smjela da isplati dividendu za prošlu godinu. Banki bi tako prijetila novčana kazna od 2,5 milijardi eura, pišu Finance, prenosi Delo.

“Evropska komisija upozorava Vladu: ako ne privatizirate NLB, državne garancije NLB-a za plaćanje odšeteta hrvatskih štediša LB-a brojaće se kao državna pomoć, a ona neće biti dopuštena. To znači da će NLB morati da je vrati”, navode nezvanično Finance upozorenje iz pisma EK-a.

U međuvremenu, Evropska centralna banka uslovljava privatizaciju isplatom dividendi.
“Znamo koliko obaveza može pasti na banku, te to može oštetiti održivost njenog kapitala”, navodi se, prema pomenutom listu, u pismu ECB-a.

Slovenački premijer Miro Cerar nije upoznat sa postojanjem ili sadržajem pisama ECB-a i Evropske komisije o privatizaciji NLB-a. Nakon završetka samita EU, ocijenio je da Evropska komisija, poput Slovenije, ima pregovarački položaj. “To je u ovoj fazi pregovora normalno, ali u narednim mjesecima moraćemo pronaći zajedničko rješenje”, rekao je on.

Evropska komisija mogla bi odlučiti da je državna pomoć iz 2013. ilegalna i banka bi morala vratiti u budžet 1,55 milijardi eura. Ako bi morala vratiti i državne garancije za loše kredite te oko pola milijarde eura, na koliko su procijenjeni zahtjevi hrvatske strane to bi iznosilo ukupno 2,5 milijardi eura, izračunao je list Finance.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *