Britanija otvara vrata hrvatskim radnicima

Dodajte komentar

Velika Britanija će od 1. jula otvoriti vrata hrvatskim radnicima i izjednačiti njihova prava sa ostalim građanima Evropske unije.

Britanska premijerka Tereza Mej pismom je obavijestila predsednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića da se 1. jula ove godine za hrvatske radnike ukida ograničenje za pristup britanskom tržištu rada, piše Slobodna Dalmacija.

To u praksi znači da će hrvatski državljani u Ujedinjenom Kraljevstvu biti izjednačeni u pravima s ostalim građanima EU i da im za zaposlenje više neće biti potrebna radna dozvola.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutna prosječna plata je nešto manje od 2.000 eura neto, a stopa nezaposlenosti im je 4,2 odsto, što svjedoči o tome da posla ima za svakoga ko želi da radi. Osim toga, za ovu zemlju je karakteristična i dobra socijalna politika, stabilan penzioni sistem i ekonomska perspektiva koju u Hrvatskoj, kako pišu, ne vide ni najveći optimisti.[/box]

Hrvatska je postala antiradnička zemlja, pa je masovni odlazak ljudi u potrazi za boljim radnim uslovima u Evropi, i boljom budućnošću za svoju djecu, postao gotovo pa biološki refleks.

Hrvatska je jedina država u Evropskoj uniji u kojoj su, prema nedavno objavljenim podacima, plate još uvjek niže nego što su bile 2010. godine

Otvaranje vrata Britanije od jula izazvaće novi talas iseljavanja. Osim boljih plata, sigurnijeg radnog mjesta i svijetlijih perspektiva, Hrvate će dodatno privući i motiv da status zaposlenog sa pripadajućim pravima steknu prije konačnog Bregzita, odnosno definitivnog izlaska Britanaca iz EU 2019. godine.

Prema procjenama, Britanija bi u idućem periodu mogla ubrzano da privuče na desetine hiljada hrvatskih radnika.

Hrvatski mediji postavljaju pitanje i zašto bi jedan konobar ili pomoćni kuvar u Hrvatskoj spavao u garaži i na vrućini radio 15 sati dnevno za 5 do 6 hiljada kuna (do 800 eura), kad može u Britaniji da zaraditi četiri puta više?

Kako otvaranje britanskog tržišta dolazi u momentu kada u hrvatskoj počinje turistička sezona, nije teško zaključiti da će situacija na hrvatskom tržištu sa deficitom kuvara, sobarica i konobara biti alarmantna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *