Bez građevinske dozvole više od 40.000 objekata

Dodajte komentar

Građevinsku dozvolu nemaju 40.323 objekta u Crnoj Gori, konstatovano je u izvještaju o stanju prostora za prošlu godinu.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma MORT objavilo je taj podatak, pozivajući se na evidenciju Uprave za nekretnine.

Najviše “divljih” objekata je u Podgorici-15.347, zatim u Baru-5.524 i Ulcinju 4.895, a najmanje u Plužinama 10, Andrijevici 44 i Danilovradu 200. Podaci Uprave za nekretnine pokazuju da 932 objekta nemaju upotrebnu dozvolu, te da ih je 2.457 sa prekoračenjem dozvole.

“Bespravna gradnja najviše je izražena u centralnoj i primorskoj regiji, dakle u ekonomsko najrazvijenijim djelovima države”, ističu u MORT-u.

Konstatuju da očuvanje prostornih potencijala, prostorni razvoj i zaštita prostora nisu mogući bez rješavanja problema bespravne gradnje.

“Svako trajno narušavanje prostora, izaziva neotklonjive, štetne posledice. Bespravna gradnja je gradnja bez građevinske dozvole, odnosno suprotno građevinskoj dozvoli. Ovom se gradnjom trajno mijenja i uništava prostor i direktno smanjuju kako sadašnje, tako i buduće razvojne mogućnosti i uzrokuju posledice krupnih razmjera”, navodi se u izvještaju o stanju prostora za 2017. godinu.

Prema nezvaničnim procjenama, u Crnoj Gori ima oko 100.000 nelegalnih objekata.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *