Svaki Rolex ima svoju priču: Kako je nastala jedna od najpoznatijih kompanija na svijetu? (video)

Dodajte komentar

“Gospodo, mi pravimo najbolje satove na svijetu” – u januaru prije 91 godinu, okupljenim trgovcima satova rekao je Hans Wilsdorf. Predstavljajući Oyster, prvi vodootporni ručni sat, izum koji će obilježiti časovničarski svijet zauvijek, osnivač Rolexa je pun samopouzdanja pokazao švajcarskim skepticima kako rješenje za nerješivo ipak postoji.

Baš kao i mnoštvo drugih velikih imena modernog industrijskog doba, život nije mazio Hansa Wilsdorfa. S bratom i sestrom ostao je bez oba roditelja u 12 godini. U jednom rijetkom viđenom njegovom zapisu kaže – kako nikada nije zaboravio trenutak kada su mu ujaci smjerno uskratili porodični imetak uz objašnjenje da za napredak u životu nije potrebna komforna zona porodičnog srebra.

Odrastanje u strogom internatu, pokretanje poslovanja i stvaranje imena Rolex daleko od kuće, svakodnevni život jednog Nijemca u nimalo prijateljskom londonskom okruženju početkom prvog svjetskog rata, sumnjičavost časovničarskih starosjedilaca nakon dolaska u dolinu u La Chaux-de-Fonds, porodična tragedija i gubitak prve supruge nisu Rolexovog tvorca zaustavili u naumu da stvara najbolje satove na svijetu.

“Uvijek idi hrabro naprijed. Uspjeh zahtjeva hrabrost i čeličnu volju.“

Kao pravi vizionar svog vremena, Hans Wilsdorf gledao je daleko u budućnost. Uočio je potencijal ručnih satova i njegov cilj je bio Rolex učiniti prvim i najboljim na svijetu. U to vrijeme ručni satovi nisu bili popularni i nosile su ih uglavnom žene kao nakit, jer nisu bili dovoljno precizni.

No, uprkos brojnim skepticima uspio je napraviti tada nepojmljivo – popularizovao je nošenje ručnih satova, zahvaljujući pronalasku rješenja preciznosti malih mehanizama te stvorivši prvi ručni sat vodootporan na vodu i prašinu. Slijedile su brojne inovacije – prvi samonavijajući mehanizam s Perpetual rotorom koji se navija nošenjem, prvi sat s prikazom datuma na brojčaniku, prvi sat s prikazom dana u nedjelji ispisanim cijelom riječi na brojčaniku, prvi sat vodootporan do 100 metara…

Nepokolebljivi poduzetnički duh Hansa Wilsdorfa u svakom je od preko četiri stotine Rolex patenata. Zahvaljujući jasnoj viziji, neumornom radu i inovativnom pristupu, Hans Wilsdorf je uspio u svom naumu.

Od nule je stvorio već godinama vodeći brend švajcarske industrije časovnika i prema istraživanju 2017. godine, međunarodnog Instituta za reputaciju i najcjenjeniju kompaniju na svijetu.

Rolex danas kao i prvog dana prije više od stotinu godina teži kontinuiranoj inovativnosti, preciznosti i bezkompromisnom kvalitetu.

https://youtu.be/-guAJ9zhZ9w

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *