Naslovne strane dnevnih novina za 22 mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Marković danas sa kinezima o auto-putu

Premijer Duško Marković razgovaraće danas sa predsjednikom kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC) i rukovodiocima kineske Exim banke o nastavku saradnje na izgradnji auto-puta Bar-Boljare. On je to najavio juče u Skupštini, ističući da je već u pripremi izvođački ugovor auto-puta od Boljara do Požege, koji će, takođe, graditi CRBC.

Omogućeno zaduživanje države do pola milijarde

Skupština je juče usvojila Odluku o zaduživanju Crne Gore za ovu godinu kojom je predviđeno da se naša država može zadužiti do 500 miliona eura za potrebe refinansiranja ili otkupa državnog duga i stvaranja rezervi. Kako je kazao ministar finansija Darko Radunović, ova odluka bi trebalo da obezbijedi pravne pretpostavke neophodne za uspješno upravljanje javnim dugom i dalje jačanje makroekonomske stabilnosti.

Češki milijarder preuzeo Telenorove firme u regiji

Norveška Telenor grupa prodala je poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope, uključujući i mobilne operacije u Crnoj Gori, kompaniji PPF, češkog milijardera Petra Kelnera, za 2,8 milijardi eura. Transakcija uključuje i poslovanje u Srbiji, Mađarskoj i Bugarskoj, kao i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation, a jučerašnjom potvrdom stavljena je tačka na višemjesečne spekulacije o prodaji.

Dan

Novi vlasnik će smanjiti broj radnika

Telenor grupa je potpisala ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa češkom PPF grupom u vrijednosti od 2,8 milijardi eura. Transakcija uključuje mobilne operacije u Crnoj Gori, Mađarskoj, Bugarskoj i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor komon operejšn koji su svi u vlasništvu Telenor grupe.

A2A čašćavaju 37 miliona

Vlada je mogla da preuzme većinsko vlasništvo u Rudniku uglja (RUP) da je konvertovala poreski dug tog preduzeća u akcije, a po preuzimanju da ga pripoji Elektroprivredi (EPCG). Na taj način ne bi platili ni cent za preuzimanje Rudnika, dok će otkupom akcija tog preduzeća platiti 33 miliona, a A2A će častiti 37 miliona.

Osuđeni na osam mjeseci

Bivši službenici filijale Atlas banke u Kolašinu juče su pred Osnovnim sudom u Kolašinu proglašeni krivim za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u privrednom poslovanju, koje im se stavljalo na teret, i osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci.

Pobjeda

Premijer danas dogovara nastavak gradnje autoputa

Premijer Duško Marković saopštio je juče da će se danas sastati sa predsjednikom kineske kompanije CRBC i sa rukovodstvom Eksim banke, na preporuku premijera Kine, kako bi podstakli nastavak izgradnje autoputa, odnosno dionica od Mateševa do Andrijevice i od Andrijevice do Boljara.

U Londonu odluka o 60 miliona eura granta

Na konferenciji o evropskom multimodalnom transportu, koja je održana u Sofiji, razgovarano je o osnivanju transportne zajednice i formiranju njenog sekretarijata, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja. Državna sekretarka u Ministarstvu Angelina Zivković je podsjetila da je 1. marta donesen Zakon o ratifikaciji ugovora o osnivanju transportne zajednice. Razgovarano je o projektima na ključnim koridorima iz trećeg poziva, oko kojih će se odlučivati u susret londonskom samitu premijera Zapadnog Balkana.Crna Gora je dostavila prijedloge za infrastrukturne grantove za Jadransko-jonski koridor i za željeznički koridor koji nas povezuje sa Srbijom kazala je Zivković i objasnila da se radi o 40 miliona eura bespovratnih sredstava za dio budvanske obilaznice i 20 miliona za željeznicu.

Prodato još hiljadu akcija Hipotekarne

Na Montenegroberzi je juče prodato još 1.050 akcija Hipotekarne banke za 105.000 eura. Cijena po akciji je bila 100 eura. Prekjuče je na berzi prodato 950 akcija ove banke za 95.000 eura. Cijena po akciji bila je takođe 100.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *