Five Seasons Ventures: 60 miliona za evropske poljoprivredne startape

Dodajte komentar

Five Seasons Ventures, novi investicioni fond namijenjen evropskim startapima iz oblasti poljoprivrede i agrikulture pokrenuo je liniju vrijednu 60 miliona eura za ulaganje u perspektivne kompanije, objavljeno je na zvaničnom sajtu.

To je još jedan pokazatelj da Evropa sve manje zaostaje za SAD kada je riječ o startap industriji odnosno investitorima bez kojih je razvoj neke oblasti gotovo nemoguć.

Ova Venture Capital (VC) kompanija, sa sjedištem u Francuskoj, kaže da planira da se fokusira na kompanije u ranoj fazi razvoja čije tehnološke inovacije rješavaju ključne izazove u sektoru hrane i agrokulture.

Fokus će, kako navode, biti stavljen na zdravu hranu, optimizaciju lanca snabdijevanja, na kvantifikovanu i personalizovanu ishranu, kao i na razvoj alternativnih proteina.

Pet Seasons Ventures su osnovali Ivan Farneti i Niccolo Manzon, pri čemu su i direktori ovog fonda. Farneti je investitor sa iskustvom, a prethodno je bio osnivač Doughti Hanson Technologi Ventures i član upravnog odbora kompanije Seedcamp.

Drugi osnivač Manzoni kazao je za Techcrunch da je u fond donio značajno investiciono iskustvo u oblasti hrane i agrokulture.

U svojoj dosadašnjoj ulozi u evropskoj kancelariji za porodicu, prethodno je podržao 10 kompanija u sektoru prehrambenih tehnologija, kao što su Impossible Foods, Perfect Dai, Beiond Meat, Clear Labs i Memphis Meats.

Iako će u fokusu investitora biti prevashodno kompanije iz Italije i Francuske, program ej namijenjen cijelom evropskom kontinentu, pa i regionalni startapi mogu konkurisati za investiciona sredstva.

Sektor hrane i poljoprivrede postao je uzbudljiv prostor za ulagače, sa prvim talasom startapa u ranim fazama u Silicijumskoj dolini, počevši od 2014. godine. Prema AgriFood Tech Investing Reportu, globalne investicije su dostigle 10,1 milijardi dolara u 2017. što je povećanje od 29% u odnosu na 2016. i povećanje od četiri puta u odnosu na 2014. godinu.

Porast inovacija u ovoj oblasti uzrokovan je mnogim faktorima, kao što je promjena potrošačkog načina razmišljanja kada je u pitanju kultura ishrane, snižavanje troškova tehnologije, kao i neusklađenost između globalne potražnje i snabdijevanja prehrambenih proizvoda.

Uprkos rastućem broju ulaganja, još uvek postoji mali broj investicionih kompania usmjerenih na sektor poljoprivrede, posebno u Evropi gdje će Five Seasons Ventures biti vodeći nezavisni fond za hranu za hranu.

Startapovanje.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *