Dolar najniži u mjesec dana nakon sjednice FED-a

Dodajte komentar

Kurs dolara u četvrtak je skliznuo na međunarodnim tržištima na najniže nivoe u mjesec dana prema košarici drugih najznačajnijih valuta, pod pritiskom procjena američke centralne banka FED u vezi rasta kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,3 posto, na 89,396 bodova, najniže nivoe od 20. februara. U srijedu je oslabio 0,65 posto, što je bio njegov drugi najveći dnevni gubitak od početka godine.

Na sličnom je gubitku jutros američka valuta bila i prema japanskoj, skliznuvši na 105,74 jena. Istovremeno, eurom se trgovalo po 1,2366 dolara, što znači da je ojačao 0,24 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem.

Američki Fed u srijedu je očekivano podigao kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 1,75 posto. Istovremeno, signalizirao je još dva povećanja u ovoj godini, dakle ukupno tri, što je manje od četiri puta koliko su očekivali ulagači.

Osim toga, američku je valutu pritislo novo zaoštravanje retorike vezane za trgovinu. Kina je, naime, optužila SAD da “ponovo zloupotrebljava” trgovinske prakse uvođenjem carina vrijednih čak 60 milijardi dolara na uvoz iz Kine. a čija se objava očekuje tokom dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *