Telenor prodaje poslovanje u regionu za 2,8 milijardi eura

Dodajte komentar

Telenor grupa potpisala je ugovor o prodaji svog poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope sa PPF grupom u vrijednosti od  2,8 milijardi eura.

Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe.

Sandra Štajner, generalna direktorka Telenora u Crnoj Gori kaže: „Danas ulazimo u novu fazu našeg poslovanja, s obzirom na to da će naše operacije u Mađarskoj, Bugraskoj, Crnoj Gori i Srbiji biti prodate PPF grupi. Već 21 godinu u Crnoj Gori predvodimorazvoj telekomunikacionog tržišta i održavamopoziciju lidera. PPF grupa ima jasan cilj za razvoj telekomunikacionog portfolija, a Telenorovoposlovanje u regionu centralne i istočne Evrope ključno je za njegovo ostvarenje. Transakcija nećeuticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima.”

Telenor operacije u regionu centralne i istočne Evrope imaju udio od 11,8 milijarde NOK, odnosno 9 odsto u ukupnim prihodima Telenor grupe i 4,1 milijarde NOK ili oko 8 odsto EBITDE u 2017, sa više od 9 miliona korisnika i 3500 zaposlenih.

“Strategija Telenor Grupe bazira se na rastu, efikasnosti i simplifikaciji poslovanja. Prodajom regiona centralne i istočne Evrope pravimo važan korak u pojednostavljivanju i fokusiranju Telenorovog portfolija na regione gdje vidimo najjači potencijal za kreiranje vrijednosti. Nakon ove transakcije, Telenor će imati integrisane fiksne i mobilne operacije u Skandinaviji, i jake mobilne pozicije u Aziji. Telenor grupa vjeruje da je PPF, sa svojim iskustvom iz regiona i u sektoru telekomunikacija, dobar novi vlasnik Telenorovih operacija u regionu“, kaže Sigve Brekke, predsjednik i generalni direktor Telenor grupe.

Bord direktora Telenor grupe će 2. maja 2018. tražiti od Skupštine akcionara punomoćje da isplati običnu dividendu od NOK 4,40 po akciji, po uspješnom završetku  transakcije. Uključujući predloženu dividendu od NOK 8.10 po akciji za 2017, ukupna predložena isplata akcionarima u 2018. biće oko NOK 19 milijardi. Kao što je ranije saopšteno, kompanija planira i da traži od AGM-a novi mandat za otkup sopstvenih akcija kako bi osigurala fleksibilnost za dodatnu nadoknadu akcionarima.

“Predloženi način korišćenja sredstava ostvarenih kao rezultat transakcije predstavlja balans između nastojanja da akcionarima pružimo atraktivnu nadoknadu i  očuvamo stratešku fleksibilnost. Vanredna dividenda predstavlja dodatnu isplatu, pored istorijski rekordno visoke redovne dividende i nedavno izvršenog programa otkupa sopstvenih akcija. Trenutno se fokusiramo na razvijanje našeg postojećeg poslovanja i proces digitalne transformacije. U narednim godinama, vjerujemo da ćemo u našim osnovnim oblastima poslovanja kreirati dodatne vrijednosti”, kaže Jørgen C. Arentz Rostrup, izvršni direktor finansija Telenor grupe. “Zadovoljni smo današnjom transakcijom, i to ne samo zbog profesionalnog odnosa koji je PPF pokazao tokom procesa.”

PPF je najveća investiciona grupa u centralno- istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije.  Među skorašnjim akvizicijama su O2 Čeck Republic od Telefonike 2012. i  Nova Broadcasting Group u Bugarskoj 2018.

„Ovom kupovinom, PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operator srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije“, kaže Ladislav Bartoníček, predstavnik PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija.

Dogovorena vrijednost transakcije odgovara EV/EBITDA  multiplikatoru od 6,4 mjereno u odnosu na EBITDA vrijednost ostvarenu u 2017.  Strane u procesu su se dogovorile  o odloženom plaćanju dijela dogovorene vrijednosti transakcije, gdje će 400 miliona eura biti isplaćeno na četiri godišnje rate.

Transakcija zahtijeva dobijanje neophodnih regulatornih odobrenja i očekuje se da bude završena u trećem kvartalu 2018. godine. Od prvog kvartala 2018. operacije u regionu centralne i istočne Evrope tretiraće se da su u „procesu prodaje“ i neće biti uključene u naredne finansijske izvještaje Telenor grupe. Procjenjuje se da će transkacija rezultirati računovodstvenim dobitkom posle poreza u iznosu 3 milijarde NOK, koji će biti evidentirani posle završetka transakcije.

Mobilne operacije u regionu centralne i istočne Evrope  bile su u vlasništvu Telenora 25 godina. Na mađarsko tržište ušao je 1994. godine kupovinom Pannona, i kasnije proširio prisustvo u regionu pokretanjem mobilnih usluga u Crnoj Gori 1996, i kupovinom Mobi 063 u Srbiji 2006. godine. Telenor je 2013. kupio kompaniju Globul u Bugarskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *