Snowden: Facebook je špijunska kompanija

Dodajte komentar
Snowden je putem Twittera Facebook nazvao “nadzirućom” kompanijom zamaskiranom u društvenu mrežu koja nikako nije žrtva u najnovijem skandalu s prikupljanjem podataka.

Bivši saradnik NSA Edward Snowden ove je subote na Twitteru rekao da je ‘Facebook špijunska kompanija koja prodaje privatne informacije svojih korisnika‘.

Snowdenova objava dobila je puno veću pažnju javnosti zahvaljujući skandalu u kojem se pronašao Facebook. Društvena mreža je, podsjetimo se, sarađivala sa privatnom firmom koja je sakupljala i koristila njihove podatke tokom američkih predsjedničkih izbora.

– “Kompanije koje zarađuju novac sakupljanjem i prodajom detalja o privatnim životima pojedinaca nekad su se nazivale ‘kompanijama za nadgledanje” napisao je Snowden.

– “Njihov rebranding u ‘društvenu mrežu’ je najuspješnija obmana od preimenovanja Ministarstva rata u Ministarstvo obrane“.

Brojni prigovori i negativni publicitet stigli su uoči razotkrivanja skandala u kojem je Cambridge Analytica, privatna kompanija koja se bavi analizom podataka te koja je usko sarađivala sa Trumpovim izbornim timom, sakupila 50 miliona korisnika na Facebooku bez njihovog znanja.

Facebook je nakon razotkrivanja poništio ovlašćenja Cambridge Analytice izjavivši da ‘za to do nedavno nisu uopšte znali’.

Snowdenu ovaj Facebookov odbrambeni potez nije bio dovoljan. Kao komentar na članak New York Timesa koji govori o skandalu, bivši saradnik NSA naglasio je da za ovo nije kriv Cambridge Analytica, već sam Facebook.

Facebook zarađuje na taj način da zloupotrebljava i prodaje intimne detalje privatnih života miliona ljudi. Facebook nisu žrtve, već počinitelji, komentarisao je Snowden.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *