Vlada: Ukoliko Arapi dostave ponudu moguća privatizacija Luke Bar?

1 komentar
Luka Bar

Izvor: AnetanaM

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte na sjednici održanoj krajem februara donio je plan privatizacije za 2018. Na spisku se nalazi 13 privrednih društava za koje je planirano sprovođenje javnih tendera, i sedam društava čije će se akcije ponuditi putem berze.

Na listi se između ostalih nalaze, Institut „dr Simo Milošević“, „Budvanska rivijera“, a planirana je, kako su naveli, i valorizacija Ade Bojane kroz razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje ekskluzivnim turističkim kompleksom i dugoročni zakup ostrva Ada…

Spisak, međutim, ne sadrži Luku Bar, koja je u planu za privatizovanje bila 2016. ali i tokom prošle godine.

Na prvi pogled se činilo kao moguće odustajanje Vlade od tog poduhvata ali svega deset dana od sjednice Savjeta, premijer Duško Marković je primio predsjednika Upravnog odbora i izvršnog direktora grupacije DP World Sultana Ahmed bin Sulejema, koji je zainteresovan za glavnu crnogorsku luku.

AntenaM pitala je Vladu kakvi su im planovi u vezi sa Lukom Bar, te koliki su izgledi da kompanija DP World uzme učešća?

„Renomirana globalna kompanija DP World jedna je od kompanija koja je, kako je to saopšteno javnosti 8. marta, izrazila interesovanje za Luku Bar.

Budući da ova kompanija ne nudi samo upravljanje lukom već i niz povezanih poslova, predsjednik Vlade Duško Marković je izrazio našu zainteresovanost za saradnju. Dogovoreni su dalji kontakti. Ukoliko ova kompanija bude nakon prvih razgovora i obilaska Luke preduzela naredne korake, odnosno ako njena zainteresovanost bude konkretizovana, Vlada će preduzeti dalje korake u smjeru moguće privatizacije Luke Bar“, kazali su iz Vlade za portal Antena M.

Pojasnili su nam da, iako se Luka Bar ne nalazi na spisku za privatizaciju u 2018, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte može da proširi listu naknadno, ako bude potrebe.

I iz Ministarstva saobraćaja su nam kazali da pažljivo prate situaciju u vezi sa Lukom, te da razgovaraju sa svim zainteresovanim kompanijama koje iskažu ozbiljne namjere i koje su prepoznate po svom poslovanju na ovom tržištu.

„Poznato vam je da prethodni model i ponuda koja je razmatrana, po mišljenju ministra Nurkovića, nije bila adekvatna i zadovoljavajuća za kapacitete i potencijale koje Luka Bar može razviti i unaprijediti svoje poslovanje. U tom smislu Vlada CG, resorno ministarstvo, to jest Savjet za privatizaciju će raditi na kreiranju modela i koncepta koji će donijeti benefite kako za Luku Bar tako i za državu“, navode iz Ministarstva.

Podsjetimo, Savjet za privatizaciju je prošle godine poništio tender za prodaju dijela akcija Luke, jer tada nijesu bili zadovoljni ponudom Poljaka, koji su za 30 odsto akcija nudili osam i po miliona eura.

Kako sada navode iz Vlade, interesovanje kompanija poput DP World za Luku Bar je najbolji dokaz da je tadašnja odluka bila ispravna i u interesu Crne Gore.

Ko je DP World?

Kompanija DP World iz UAE, upravlja sa 78 lučkih i kontinentalnih terminala u 40 država na šest kontinenata, a njihov prošlogodišnji prihod premašuje četiri milijarde dolara.

Kako se navodi na njihovom sajtu, imaju preko 36 hiljada zaposlenih a upravljanje kontejnerima je njihova osnovna djelatnost, koja im pruža više od tri četvrtine prihoda.

Predviđajući promjene i inovacije, žele, kako kažu, da stvore najproduktivnija, najefikasnija i najsigurnija trgovinska svjetska rješenja.

https://www.youtube.com/watch?v=VSFlJjQUXS4

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *