Vlada planira da isplati A2A za dvije godine

Dodajte komentar

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je juče u parlamentu da Vlada sa 70 miliona eura kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta namjerava da isplati dvije rate za otkup akcija A2A iz Elektroprivrede.

Tim novcem namjeravaju da plate prvu i najvjerovatnije sedmu ratu, kako bi uvećali vlasništvo države u EPCG na 69 odsto.

Parlament je juče usvojio rebalans budžeta, kojim se prihodi uvećavaju za 57 miliona, a rashodi za 82 miliona eura.

DVIJE GODINE

Ministarka je kazala da je ocijenjeno da je bolje da se za dvije godine završi s partnerstvom sa A2A nego da se čeka sedam godina.

Kroz rebalans Vlada stvara preduslov da sa A2A može razgovarati o ubrzanju put opcije. Namjera nam je da, nakon izlaska A2A, objavimo javni poziv i razgovaramo sa mogućim strateškim investitorima– kazala je Sekulić, koja smatra da je A2A, samim tim što je riješila da aktivira put opciju, poručila da ne želi dalje da sa Crnom Gorom razvija Elektroprivredu.

Način prodaje akcija zavisiće od toga šta je namjera potencijalnog investitora. Namjera nam je da se u EPCG u narednom periodu realizuje veliki broj investicija. Bolje je to uraditi sa nekim investitorom, iako je EPCG sposobna da to i sama finansira – kazala je Sekulić.

Sa A2A je ranije ugovorena isplata 250 miliona eura za njihovih 41,7 odsto akcija u sedam godišnjih rata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *