Šef evropske centrale “Bank of America” se povukao sa položaja zbog frustracija oko Brexit-a

Alex Wilmot-Sitwell, šef evropske centrale “Bank of America Merrill Lynch (BofA)”, podnio je ostavku u banci, time narušavajući bančine planove za Brexit i eru nakon Brexa.

Wilmot-Sitwell, koji je bio predsjednik banke za Evropu, Bliski istok i Afriku u proteklih šest godina, predao je ostavku ove sedmice, rekli su bliski izvori za FT.

Ovaj Britanac je bio ključna figura u planiranju rada banke nakon Brexit-a i bio je imenovan za predsjednika Odjela za brokersko-dilerske poslove u Dablinu, koji treba da preuzmu tržišta kompanije BofA unutar Evropske unije nakon što Velika Britanija napusti EU blok 2019. godine.

Wilmot-Sitwell, koji je u petak napunio 57 godina, bio je čvrsti pristalica pokreta Remain-a (za ostanak Britanije unutar EU) i izrazito javno frustriran zbog novog talasa pregovora o Brexit-u.

Kako se pretpostavlja, njegov odlazak iz banke je dogovoren “prijateljski” i djelimično povezan sa promjenama u njegovoj ulozi i strukturi banke nakon Brexit-a.

Banka je trenutno u procesu razdvajanja postojećeg evropskog sjedišta u Londonu na odjel za brokersko-dilerske poslove i odjel za bankarsko poslovanje u Dablinu. Sjedište u Londonu će nastaviti da služi klijentima iz Velike Britanije kao i nekim globalnim kompanijama.

Prije nego što se pridružio BofA, Wilmot-Sitwell je bio predsjednik UBS-ove investicione banke, koja je tada bila jedna od najvećih na svijetu, prije nego što se njeno poslovanje dramatično pogoršalo 2012. godine.

Bank of England upozorava na prijetnje post-Brexitovoj finansijskoj stabilnosti

Banka Engleske upozorila je da regulatori i političari u Velikoj Britaniji i EU ne rade dovoljno kako bi spriječili “materijalne rizike” nakon Brexit-a, a koji se odnose na tržište derivata vrijedno 26 triliona funti, bez obzira na sporazum o “razdvajanju”.

Upozorenje BoE-a je zapravo upozerenje nekoliko dana prije samita EU, na kojem će se premijerka Velike Britanije, Theresa May sastati sa liderima ostalih 27 država članica EU. Velika Britanija se nada da će samit koristiti za finaliziranje detalja sporazuma o “razdvajanju” koji će stupiti na snagu kada UK napusti blok u martu 2019. godine.

Prevod i obrada: Bankar.me

Check Also

Šest savjeta za proljećno uređenje stana

Proljeće je i zvanično stiglo, a s njim i pozitivne promjene koje u naš život …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *