Bivši trejder Deutsche banke priznao krivicu za “namještanje” Euribor-a

Dodajte komentar

Christian Bittar, bivši poznati trejder Deutsche banke, izjasnio se krivim za zavjeru lažiranja referentne stope poznate pod nazivom EURIBOR, što predstavlja ključni trenutak u jednom od najvećih bankarskih skandala u Britaniji.

Suđenje za pet drugih trgovaca u ovom slučaju zakazano je za sljedeći mjesec.

Britanska kancelarija za velike prevare (U.K.’s Serious Fraud Office – SFO) optužila je Bittara u novembru 2015. godine za pokušaj da “manipulisanja” međubankarskom stopom tj. EURIBOR-om, između 2005. i 2009. godine. Istraga je sprovođena u okviru šireg ispitivanja manipulisanja referentnim stopama, od kojih je najpoznatiji Libor, “kolega” Euribora.

Pored krivične optužbe, Bittaru je izrečena kazna od strane Britanske Uprave za finansijsko djelovanje u 2014. godini, sa predloženim kaznenim iznosom od 10 miliona funti (14 miliona dolara). Uprava je takođe predložila da mu se izrekne zabrana bavljenja poslovima u ovoj industriji. Procesuiranje je odloženo zbog krivične istrage SFO-a.

50 miliona eura bonusa

U 2008. godini, Bittar je za Banku zaradio 500 miliona eura (617 miliona dolara) i zbog toga je, a prema njegovom ugovoru o zaposlenju, dobio bonus od više od 50 miliona eura, tvrde osobe koje su dobro upoznate sa situacijom. Međutim, izgubio je oko 40 miliona eura svog bonusa nakon što je otpušten 2011. godine.

Deutsche banka je platila 2,5 milijarde dolara zbog neuspjeha u pokušaju sprječavanja manipulacija referentnim kamatnim stopama. Uprava za finansijsko djelovanje je takođe upozorila banku da potencijalno otežava istragu zavaravanjem regulatora.

Zvaničnici Deutsche banke i Uprave za finansijsko djelovanje odbili su da komentarišu

Njemački tužitelji izjavili su prošlog mjeseca da neće izručiti još četiri trejdera Deutsche banke, odlučujući da su se navodni zločini dogodili prilično davno da bi im se sada sudilo. To je umanjilo broj trejdera iz Deutsche Bank, Barclais Plc i Societe Generale optuženih za lažiranje EURIBOR-a, na šest od početnih 11.

Francuski sud je prošle godine odlučio da ne izruči trejder-a SocGen-a koji je bio takođe optužen.

Prevod i obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *