S&P potvrdila stabilan outlook za Crnu Goru, uz očuvanje ocjene B+/B

Dodajte komentar

Agencija za kreditni rejting Standard&Poors (S&P) potvrdila je izgled rejtinga Crne Gore, koji je označen kao stabilan, uz očuvanje ocjene B+/B.

Kreditni analitičari su u novom Izvještaju za Crnu Goru potvrdili da država ide u dobrom pravcu razvoja, procijenivši rast domaće ekonomije na 4,5 odsto u prošloj godini, zahvaljujući dobroj turističkoj sezoni i tekućim infrastrukturnim projektima.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da je Crnoj Gori potvrđen stabilan outlook, što ukazuje da je dalje kretanje rejtinga zasnovano na stabilnim pozicijama.

“Stabilan izgled rejtinga rezultat je ravnoteže između rizika implementacije i adaptacije fiskalnih programa u narednih 12 meseci sa jedne strane, i potencijalnog ekonomskog rasta, sa druge strane”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u Izvještaju, Vlada nastavlja putem fiskalne konsolidacije, koja će dovesti do promjene rastućeg trenda javnog duga do naredne godine.

“Stabilan izgled rejtinga temelji se na ustanovljenom potencijalu za rast, imajući u vidu mogućnosti za dalji razvoj u oblasti turizma i energetskog sektora, kao i jakim uporednim institucionalnim uređenjem u regionu”, rekli su iz Ministarstva.

Takođe, prepoznat je i rastući potencijal u oblasti strukturnih reformi, koje je Crna Gora u obavezi da sprovede u toku pregovaranja za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Stručnjaci S&P-a procijenili su da bi rejting za Crnu Goru mogao biti povećan ukoliko bi mnogobrojni projekti iz oblasti infrastrukture, energetike i turizma, koji su trenutno u toku, dali bolje rezultate od očekivanih, unaprijeđujući perspektivu rasta Crne Gore, uz umanjenje rizika u okviru bilansa plaćanja.

Iz Ministarstva su podsjetili da su, pored S&P-a, Svjetska banka (SB) i Međunarodni monetarni fond (MMF), podržali mjere koje Vlada sprovodi na polju fiskalne konsolidacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *