Briga vlade za šume vidljiva iz svemira (FOTO)

Dodajte komentar

Crna Gora je jedna od najzelenijih zemalja Evrope poslije Finske, Švedske i Slovenije, sa više 60% teritorije pod šumama. Samo 5,8% površine šuma je pod zaštitom od sječe i to u okviru Nacionalnih parkova dok je u regionalnim parkovima poput Pive dozvoljena.

Na međunarodnom nivou u okviru EU mreže zaštićenih područja (Emerald) kandidovano je 8,8% šuma u kojima je i pored izuzetnog biodiverzitetskog značaja sječa dozvoljena.

Naše šume odlikuje izuzetno visok stepen bidiverziteta na šta ukazuje prisutnost više od 67 autohtonih vrsta šumskog drveća i 9 šumskih staništa od evropskog značaja većih površina. Mnoge od njih zaslužuju kategoriju prašuma u kojima se nalaze stabla stara i preko 300 godina.

Momentom ulaska Crne Gore u Evropsku uniju veliki procenat šumskih staništa biće pod posebnim režimom zaštite u okviru Natura 2000 mreže zaštićenih područja što će u potpunosti onemogućiti neodrživo gazdovanje šumama.

Negativne posljedice neodržive sječe šuma u Crnoj Gori zahvataju duplo veću površinu i od onih koje pogode požari. Za mnoge gazdinske jedinice ne postoje Programi gazdovanja, a čestu nisu ni razrađeni na dovoljnom nivou. Šumarstvo u Crnoj Gori je neodrživo jer su rashodi gazdovanja visočiji od prihodovanih dobitaka kroz naplaćene koncesije.

Dosadašnja praksa ne doprinosi centralnom budžetu države ali doprinosi budžetu pojedinaca, ostavljajući nemjerljive štetne posljedice po biodiverzitet i lokalne zajednice.

Čestitamo Vam Međunarodni dan šuma! Koliko država Crna Gora brine o njima vidi se i iz satelita!

bucanpas.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *