Slovenački sud usvojio žalbu Adrisa, slijedi novi pokušaj preuzimanja Save Re

Dodajte komentar

Croatia osiguranje izvijestilo je da je Upravni sud Republike Slovenije usvojio tužbu koju su podnijeli Adris grupa i Croatia osiguranje protiv Rješenja Agencije za nadzor osiguranja kojim je odbijeno izdavanje odobrenja za sticanje dionica Pozavarovalnica Sava.

Na osnovu ovog rješenja bi Adris grupa i Croatia osiguranje zajednički postali neposredni ili posredni vlasnici udjela u kapitalu koji je jednak ili veći od 20% i manji od jedne trećine. Sud je ukinuo rješenje i vratio predmet na ponovni postupak.

Slovenači regulator tržišta osiguranja odbio je krajem avgusta prošle godine i drugi pokušaj Adris grupe da poveća svoj vlasnički udio u slovenačkoj osiguravajućoj kompaniji Sava Re.

O zahtjevu Adris grupe da svoj sadašnji vlasnički udio od oko 20 posto poveća na otprilike 33 posto, tik ispod praga za preuzimanje, početkom sedmice odlučivao je stručni savjet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN), ali je odbio dati svoju saglasnost. Razlozi za takvu odluku za sada nisu poznati, ali bi se regulator, da je dopustio Adrisovo jačanje u Savi, sigurno zamjerio vodećim političkim igračima u državi.

Protiv jačanja Adrisa u vlasničkoj strukturi Save Re bili su navodno u Slovenačkom državnom holdingu (SDH), koji upravlja portfeljem državne imovine, a za uskraćivanje saglasnosti glasali su i članovi regulatornog tijela koji su bliski stranci premijera Mire Cerara.

Godišnji plan poslovanja Save Re otklriva da će ukupna zaračunata premija u 2018. porasti 2,8 posto dok bi neto dobit trebala biti 20 posto iznad ovogodišnjeg ostvarenja. Za sljedeću godinu najavljuju 520 miliona eura premije, dok je ovogodišnja iznosila 505 miliona. Čista dobit iduće godine trebala bi se kretati na nivou između 37 i 39 miliona eura.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *