Lufthansa prošlu godinu zaključila s rekordnom dobiti

Dodajte komentar

Njemačka avio kompanija Lufthansa u četvrtak je izvijestila da je 2017. godinu uprkos izazovnom poslovanju zaključila s rekordnom dobiti.

Neto dobit na nivou grupe, koja uključuje Lufthansu, Eurowings, Swiss, Brussels Airlines i Austrian Airlines, u prošloj je godini porasla za 33,1 posto, na 2,36 milijardi eura (2,92 milijarde dolara).

Prihodi su uvećani za 12,4 posto, na 35,6 milijardi eura. Operativna dobit usklađena za posebne stavke porasla je za 70 posto u poređenju s 2016., na gotovo tri milijarde eura.

“Nastojanja iz proteklih godina počela su da donose rezultate… Troškove smanjujemo tako gdje to ne pogađa klijente, a paralelno dalje ulažemo u kvalitet naših proizvoda i usluga”, izjavio je izvršni direktor Carsten Spohr.

Dodatnu je podršku pružila puna integracija Brussels Airlinesa u Lufthansino poslovanje nakon konačnog preuzimanja krajem 2016. godine. Pozitivno je uticalo i uvrštenje u Lufthansinu flotu aviona koji su pripadali u međuvremenu propalom avio prevozniku Air Berlinu, kao i snažan rast teretnog prijevoza.

U 2018. godini Lufthansa cilja prilagođenu operativnu dobit “nešto ispod” prošlogodišnje, pri čemu među glavnim razlozima izdvajaju stavku većih troškova goriva od oko 700 miliona eura.

Lufthansa je saopštila kako će ponuditi dioničarima dividendu od 80 eurocenta po dionici, što je oko 60 posto više nego prošle godine.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *