Naslovne strane dnevnih novina za 15. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

BOLJE JE UĆI U ARANŽMAN S DRŽAVOM, NEGO S BANKARIMA

Državne obveznice su trenutno na našem tržištu najbolja opcija za štednju građana, s obzirom da mogućnosti za dobitak sa malim iznosima od 1.000 eura nema mnogo, kazao je Dnevnim novinama ekonomski analitičar Predrag Drecun, ocjenjujući da je “bolje ući u aranžman s državom, nego novac povjeriti bankarima jer banke uvijek imaju i troškove koji se ne vide.

ISPITATI NEZAVISNOST AKCIONARA CGES-A

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) predložio je Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) da ispita nezavisnost akcionara u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES), izuzimajući državu i, ukoliko je potrebno, zatraži adekvatne mjere kojima se osigurava nezavisnost i izbjegavaju konflikti interesa.

Kinezima država do sada isplatila 216,1 milion eura

Država je do sada kineskoj kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) isplatila 216,1 miliona eura za gradnju prve dionice auto-puta Bar-Boljare, saopštio je sekretar Odbora udruženja građevinarsta i industrije građevinskih materijala u Privrednoj komori (PKCG) Balša Rakčević.

Dan

Preko godine u blokadi 14 hiljada preduzeća

Ministarstvo finansija će, nakon konsultacija sa Centralnom bankom (CBCG), razmotriti mogućnost pokretanja inicijative za izmjenu Zakona o platnom prometu u dijelu koji se odnosi na objavljivanje liste blokiranih preduzeća, kazali su “Danu iz tog vladinog resora. Na listi blokiranih preduzeća CBCG mjesecima je preko 16 hiljada privrednih subjekata, a čest je slučaj da su na listi preduzeća ili preduzetnici koji duguju 15 eura, ili čak i iznose manje od jednog eura.

Dvije nove linije ka Tivtu

Njemačka nacionalna avio-kompanija JTufthanza zainteresovana je da otvori cjelogodišnju redovnu liniju iz Frankfurta, odnosno Minhena za Tivat, dok bi austrijski Austrian erlajns, koji ona kontroliše, trebalo da uspostavi redovnu liniju iz Beča do Tivta. Boka njuz prenosi da su to glavni detalji dosadašnjih pregovora koje su o intenziviranju saradnje vodili predstavnici Aerodroma i menadžmenta Lufthanuza grupe, najvećeg evropskog avio-prevoznika.

Ispitati nezavisnost akcionara CGES-a

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) pozvao je Regulatornu agenciju za energetiku (RAE) da ispita nezavisnost ostalih akcionara u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) osim države i, ukoliko je potrebno, zatraži adekvatne mjere kojima se osigurava nezavisnost i izbjegavaju konflikti interesa. Sekretarijat EZ dostavio je crnogorskom regulatoru mišljenje o privremenoj odluci o sertifikaciji CGES-a, u kojem podržava taj proces, uz nekoliko sugestija.

Pobjeda

Preispitati stres testove

Viceguverner dr Nikola Fabris smatra da je u uslovima u kojimaje bankarstvo postalo globalna industrija, a supervizija dominantno nacionalna, teško pravilno utvrditi rizični profil banke. On je održao predavanje za studente doktorskih studija na njujorškom City University, na temu Monetarna politika savremene tendencije i izazovi.

Tvrde da su tri trake bolje od autoputa

Parlament je juče završio raspravu o prijedlogu rezolucije o uspostavljanju održivog i modernog saobraćajnog sistema Crne Gore, koju je predložio DF. Poslanici će se naknadno izjasniti o dokumentu. Dok je za poslanike DF-a ova rezolucija put za rješavanje problema u saobraćaju i povezivanje sa regionom i Evropom, za njiho ve kolege iz vlasti je površan i politički motivisan dokument.

Ridžent na listi 30 najboljih

Portal “US News & Travel Report uvrstio je “Ridžent Porto Montenegro” na listu 30 hotela sa najljepšim infinity bazenima svijeta. U autorskom tekstu Gven Pratezi opisuje “Ridžentov luksuzni kompleks bazena kao “fantastično mjesto na kojem se može uživati u plivanju i u pogledu na predivan Bokokotorski zaliv i obližnje planinske vijence.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *