Kako trenirati svoga Zmaja?

Dodajte komentar

„Kako da dresirate svog zmaja“ (How to train your dragon)  – ovo filmsko ostvarenje je mješavina više žanrova: animacije, avanture, porodične komedije i fantastike. Film je snimljen 2010.  po istoimenom romanu Kreside Kauel.  Džerard Batler kao Stoik Vast, Hikapsov otac, ne razumije svog sina. Želi da ga učini pravim vikingom. Kada sazna da se njegov sin druži sa zmajem odriče ga se, ali na kraju postaje svjestan mudrosti svog sina.”

Kako trenirati svoga Zmaja?

Sjećate li se kada ste prvi put u ponašanju svog djeteta uočili nešto zbog čega ste se ponadali ili dobili ideju da će on ili ona jednog dana biti – doktor, sportista, glumac… Mora da je to bilo u ranom djetinjstvu i da Vam je osmijeh bio blažen i bezbrižan, jer je pred Vama puno vremena za razmišljanje, kovanje planova i istraživanje… pod pretpostavkom da ne pripadate onoj rijetkoj, mada postojećoj vrsti roditelja koji su oduvijek znali šta njihovo dijete treba da bude…

Ja se trenutno obraćam, daleko široj populaciji roditelja čija etika nalaže da je pratiti svoje dijete na svakom koraku, biti mu podrška u odrastanju i osamostaljivanju, osnovni cilj i zadatak svakog roditelja.

Trenutak istine

Ako ste nastavili s istom predanošću kao u ranom djetinjstvu da se bavite svojim djetetom, čekajući na onaj pravi, pouzdani i slavodobitni znak – da se u njoj/njemu začela iskra nečeg bitnog i karakternog,  što  nedvosmisleno ukazuje i na buduću profesiju,  onda ste sigurno doživjeli neku vrstu straha i razočarenja baš na korak od donošenja odluke! Vaše dijete je iznenada posustalo, prestalo da se bavi sobom, prestalo da razgovara o svojim planovima.

Pomislili ste da je zbunjeno i izgubljeno u moru informacija i naizgled primamljivih mogućnosti. Čini Vam se da je odustalo od potrage za sobom, a Vi ste bespomoćni i nudite mu ili čak namećete, primjere, uzore, poželjna ili preporučena zanimanja, nesvjesni šta zapravo činite, a ponajmanje svjesni da time samo uvećavate njegovu frustraciju.

Baš u takvim momentima, kada Vam izgleda da gubite konce i kad preispitujete svoja roditeljska umijeća, Centri za karijerno usmjeravanje ili profesionalnu orijentaciju mogu odigrati ključnu ulogu u Vašem životu i životu Vašeg djeteta.

Šta je Vaš zadatak? Neke filmadžije bi rekle: Kako dresirati/ukrotiti Vašeg malog zmaja koji uslijed svoje nezgrapnosti i neprilagođenosti,  uglavnom šalje vatrene i dimne signale, a nikako da progovori jezikom koji svi razumiju i koji će ga odvesti u pravcu njenih/njegovih želja.

Ako se slažemo oko toga da  je glavni zadatak roditelja – da pomogne, podrži, prati, osnaži, ohrabri, onda je Centar za karijeru u tom smislu, produžena ruka svakog roditelja koji  razmišlja na gore opisan način.

Budi onaj koji šapuće zmajevima

Najzad, ono što želim da podijelim sa Vama, a što samoj sebi često ponavljam, u nadi da će me to održati na pravom kursu i da neću podbaciti u ulozi roditelja, jeste sledeće:

  • Budi iskrena i autentična u ulozi roditelja
  • Osluškuj svoje dijete. U spontanosti i iskrenosti se kriju gotovo svi odgovori i veći dio životne mudrosti
  • Ohrabri ga da traži uzore – to je siguran put da će pronaći i samog sebe
  • Postaraj se da lažni uzori ne dobiju primat
  • Podsjeti ga da zanimanje nije samo izvor prihoda
  • Pričaj mu o svojoj profesiji
  • Nije sve znanje na internetu i nije sva moć u novcu
  • Pokaži mu kako se prave izbori i da nijesu sve greške kobne, tj. da svi imaju parvo na grešku
  • Ohrabruj ga da priča o sebi
  • Ne mora biti najbolji u svemu, ali je poželjno da ustanovi svoje granice i podiže, a ne spušta svoje standarde
  • Nemoj krotiti i dresirati svoga Zmaja! Više treniraj njegovu spremnost da se nosi sa svojom energijom, svojim odlukama i svojim snovima. Budi onaj koji šapuće zmajevima!

Tačka sazrijevanja – trenutak odluke

Potražite i iskoristite pomoć profesionalaca ako Vam se nudi jer ćete tako biti sigurni da ste svom zmaju dali prostora i alata da upozna sebe i težište svog interesovanja sa spoljnih faktora koji sistematski odvlače, razvlače i kontaminiraju pažnju, prenese na sebe, svoj unutrašnji svijet, i potraži oslonac u sebi… Recite mu da nije rođen/rođena da živi i radi po ustaljenim, nametnutim, tuđim, svjetskim, estradnim, mondenskim ili bilo kakvim  standardima, da je rođeno da ispuni svoju svrhu i da niko na ovom svijetu to neće moći umjesto nje/njega. Ako zapalite tu iskru, Vaš zmaj ili zmajica neće  bljuvati vatru već će se upustiti u avanturu potrage za skrivenim blagom u sebi…

Vjerujte svojoj djeci da bi oni vjerovali Vama. Dokažite im da ste u tome iskreni i da Vam je njihova nezavisnost bitnija od idilične slike budućnosti.  

Potražite pomoć profesionalaca i osnažite svoj roditeljski stav da je IZBOR Vašeg djeteta  najveća vrijednost koju ono donosi sebi i svijetu!  

Nemojte dozvoliti da izbor profesije bude san i pola života. Neka izbor profesije bude oslonac za druge životne odluke.

Ako sam nešto bitno propustila – a sasvim sigurno jesam, pozivam Vas u Step up – Centar za karijeru da zajednički izgradimo ambijent koji će pozitivno uticati na odrastanje i osamostaljivanje naše djece. Vrata su Vam otvorena, od 27. marta, ove godine. Podijelite svoju brigu, nedoumice, pitanja, ideje…

Ako u svemu što je rečeno, prepoznate više roditeljski nego profesionalni pristup, nemojte se čuditi. To mi je i bila namjera. Uostalom, i najiskusniji  HR stručnjaci znaju da za obavljanje ove profesije nije loše imati i roditeljskog iskustva

Piše: Mirjana Maslovar, majka 17- ogodišnjeg gimnazijalca i HR konsultant

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *