Dinar druga valuta u svijetu sa najboljim performansama u proteklih 12 mjeseci

Dodajte komentar

Srpski dinar je druga valuta u svijetu sa najboljim performansama u proteklih 12 mjeseci, ocjenjuje američka agencija “Blumberg”.

Tome je doprinijela i činjenica da je prošlog mjeseca dostigao najveću vrijednost prema euru u više od tri godine, piše list.

Iznenađujuća odluka Narodne banke Srbije (NBS) da, treći put u posljednjih sedam mjeseci, snizi kamatnu stopu će, prema ocjenama “Blumberga”, uliti dodatni optimizam investitorima u pogledu obveznica denominovanih u dinarima, koje su već u ovoj godini nadmašile sve hartije od vrijednosti iz regiona.

Njujorška agencija navodi da, za razliku od ostatka najvećeg dijela evropskog kontinenta koji se kreće ka postepenom pooštravanju monetarne politike, Srbija ne ide u tom smjeru i da nema potrebe za skorijim povećanjem kamata, budući da je inflacija u februaru pala na donju granicu definisanog koridora NBS i da je nastavljena aprecijacija dinara.

“Raspoloženje prema srpskim obveznicama je pozitivno”, smatra strateg austrijske banke Rajfajzen u Beču Štefan Imre, i preporučuje kupovinu srpskih obveznica.

Inflacija je prošlog mjeseca drastično usporila na 1,5 odsto, što je upola manje od stope iz decembra i 15-mesečni minimum. Slabi cjenovni pritisci će opstati i u narednim mjesecima, a inflacija će se tek sredinom naredne godine približiti centralnoj vrijednosti cilja NBS od 3,0 posto, saopšteno je juče iz te institucije.

Prinosi na 10-godišnje obveznice Srbije su 5,88 procenata, što je duplo više u odnosu na prinose na mađarske i češke hartije od vrijednosti , navodi “Blumberg” i dodaje da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja u istočnoj Evropi koja i dalje nudi pozitivne realne prinose na kratkoročne investicije.

Izvršni odbor NBS smanjio je na jučerašnjoj sjednici referentnu kamatnu stopu na nivo od 3,25 odsto sa prethodnog nivoa od 3,5 procenata.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *