Vrijednost građevinskih radova 579,8 miliona eura

Dodajte komentar
Ilustracija

Ukupna vrijednost realizovanih građevinskih radova u 2017. godini iznosila je 579,8 miliona eura, što je 51,5 odsto više u odnosu na 2016, saopšteno je na sjednici Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala Privredne komore (PKCG).

Sekretar Odbora Balša Rakčević je, predstavljajući Informaciju o poslovanju u sektoru za prošlu godinu, kazao da ukupna vrijednost realizovanih građevinskih radova mjerena efektivnim satima rada veća 24,5 odsto.

“Najveći uticaj na građevinski sektor u ovom periodu ima izgradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo autoputa Bar – Boljare. Do sada je država kompaniji China Road and Bridge Corporation (CRBC) kao izvođaču radova isplatila 216,2 miliona eura”, rekao je Rakčević.

Na gradnji je, kako je dodao, angažovano više od tri hiljade radnika. Vrijednost ugovorenih radova, koji su povjereni lokalnim kompanijama su već dostigli minimalno ugovorenih 30 odsto.

“Razmatraju se modaliteti za nastavak autoputa, imajući u vidu da je Srbija, takođe sa kompanijom CRBC, potpisala Memorandum o saradnji na projektu izgradnje nastavka dionice od Čačka prema Boljarima”, naveo je Rakčević.

Iz PKCG je saopšteno da su nastavljene aktivnosti u okviru valorizacije potencijala Bjelasice i Komova. Potpisan je ugovor sa sarajevskom kompanijom Euro asfalt o izgradnji puta od Kolašina do Berana, vrijedan 34,7 miliona eura.

Za novog predsjednika Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala PKCG izabran je predstavnik Normal Companya, Mile Gujić.

Predstavnik Ing Investa, Ilija Radulović, izabran je da uz Gujića predstavlja taj Odbor u Skupštini Privredne komore.

Na sjednici je saopšteno da je u pripremi treća faza projekta Hiljadu plus stanova. U dosadašnjoj realizaciji projekta, građevinske firme su prihodovale 15,86 miliona eura.

“U cilju ostvarivanja planiranih zadataka za naredni period potrebno je pratiti implementaciju Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, razmotriti mogućnost supstitucije uvoza građevinskog materijala revitalizacijom postojećih objekata i opreme i nabavkom nove, čime bi se omogućila valorizacija raspoloživih resursa i pokrenula domaća privreda, raditi na animiranju domaćih i stranih kompanija da finansiraju i grade kvalitetne državne projekte kroz privatno-javno partnerstvo”, kazali su iz PKCG.

Potrebno je kroz sistem srednjeg obrazovanja osposobljavati i animirati mlade za rad u građevinskoj djelatnosti u cilju smanjenja broja nezaposlenih sa srednjim obrazovanjem, zanatskim, i manjeg angažovanja sezonske radne snage iz zemalja okruženja, kao i ubrzati sudske procedure prilikom rješavanja privrednih sporova povećanjem stepena saradnje izmedu sudova, inspekcijskih službi, policijskih, carinskih i drugih organa.

U PKCG smatraju da je potrebno pojačati inspekcijski nadzor i suzbijati sivu ekonomiju i tako spriječiti uvoz i ugradnju građevinskih materijala sumnjivog kvaliteta, rješavati problem nelikvidnosti blagovremenim izmirivanjem obaveza države i poslovnih subjekata i smanjiti troškove učesnicima u postupku javnih nabavki.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *