Norveški stabilizacioni fond uložio 1,94 milijarde dolara u nekretnine – najviše u Londonu

Dodajte komentar

London je preoteo Njujorku status glavnog odredišta za ulaganja norveškog državnog stabilizacionog fonda kada je riječ o neizlistanim nekretninama, pokazalo je izvještaj norveškog fonda.

Fond trenutno upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.000 milijardi dolara, a u nekretninskom segmentu fokusiran je na ulaganja u 10 odredišta koje smatra globalnim gradovima s očekivanom rastom broja stanovnika, zapošljavanjem i trgovinom.

London, Njujork i Pariz činili su 22,8 odsto, 21,5 odsto i 19,1 odsto ukupnih ulaganja norveškog fonda u neizlistane nekretnine u 2017. godini. U 2016. na prvom je mjestu bio Njujork, s udjelom od 19,2 odsto, a sledili su London i Pariz, s udelima od 17 odnosno 13,1 odsto.

Ulaganja u neizlistane nekretnine činila su 2,6 odsto ukupne imovine norveškog državnog stabilizacionog fonda krajem 2017. godine. Cilj fonda je s vremenom povećati taj udeo na najviše sedam odsto.

Norveški fond suvlasnik je londonskog Regent Streeta i nekretnina na pariskim Jelisejskim poljima i na njujorškom trgu Hadson. Prihode iz norveške naftne i gasne proizvodnje fond ulaže u akcije, obveznice i nekretnine.

Prvo su ulaganje u neizlistane nekretnine usmjerili u Aziju, u Tokio u decembru prošle godine, a razmišljaju i o ulaganjima u Singapuru.

Fond je uložio 15 milijardi norveških kruna (1,94 milijardi dolara) u neizlistane nekretnine u 2017. godini, čime je vrijednost tog portfelja dostigla 219 milijardi kruna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *