Naslovne strane dnevnih novina za 14. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Finansijer i osnivač OVK želi da gradi elektrane u Plavu

Kompanija Plava Hydro Power iz Ulcinja, koja je predala eleborat za gradnju dvije male hidroelektrane na Đuričkoj rijeci u opštini Plav, nalazi se u vlasništvu kontroverznog biznismena i političara sa Kosova Florina Krasnićija koji je bio i jedan od osnivača i glavni finansijer Oslobodilačke vojske Kosova.

Brisel traži da se zatvore deponije

Zakonska obaveza da do 2017. godine Crna Gora ima 25 odsto recikliranog otpadnog materijala bila je nerealno postavljena, a najnovije projekcije opština pokazuju da taj procenat do 2020. godine može biti najviše 17 odsto. To, ali i činjenica da Crna Gora, u susret skorom otvaranju Poglavlja 27 životna sredina, još nije donijela ni konačnu odluku o načinu na koji će riješiti problem otpada, razlog je što će do kraja godine biti promijenjen Zakon o upravljanju otpadom, ali i Državni plan upravljanja otpadom.

Ne gube se prihodi zbog olakšica za gradnju autoputa

Ministarstvo finansija tvrdi da država kao investitor projekta autoputa nije uvođenjem poreskih oslobođenja izgubila prihode i imala je povoljniju poziciju u pogledu iznosa zaduživanja i tekuće likvidnosti budžeta.

Dnevne novine

Portonovi primjer saradnje Crne Gore i Azerbejdžana

Crna Gora je, poslije Turske, zemlja sa najvećim direktnim investicijama Azerbejdžana, jer investitori za svoje projekte biraju prijateljske zemlje, istakao je azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem.

Vuković: Njemci su ispravan izbor

Njemačka kompanija Steag Energy Services GmbH radiće idejni projekat ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane Pljevlja (TEP), vrijedan 900.000 eura, a potpisivanje ugovora se očekuje u narednih nekoliko dana. Riječ je o kompaniji koja je u vlasništvu industrijske grupacije iz Esena STEAG GmbH, a specijalizovana je u oblasti energije, kako konvencionalnih i nuklearnih, tako i obnovljivih izvora.

Iz Podgorice za Varšavu i Katovice cijelog ljeta

Dvije avio-kompanije, niskobudžetna Wizz Air i LOT, letjeće od juna iz Podgorice za dva grada u Poljskoj, najavili su juče njihovi predstavnici. Poljski nacionalni avio-prevoznik LOT uspostaviće 1. juna novu redovnu liniju Podgorica Varšava, a menadžerka prodaje za tržište Crne Gore i Srbije Mirjana Krunić kazala je da će letjeti petkom, subotom, nedjeljom i ponedjeljkom. Ona je navela i da će LOT od 1. jula letjeti šest puta sedmično svakim danom osim srijede.

Dan

Luci Bar prijeti šteta od deset

Ako je suditi po presudi Osnovnog suda u sporu koji je poveo dio radnika Luke Bar protiv tog preduzeća, državna firma bi mogla platiti preko deset miliona eura u slučaju da se na tužbu odduče svi radnici koji su od 2009. godine zaposleni u tom preduzeću. Naime, Luka Bar je od septembra 2009. godine radnicima isplaćivala zarade po cijeni rada od 77 eura, umjesto po 140 eura, koliko je predviđeno kolektivnim ugovorom.

Lažnim podacima Acu i A2A napumpali akcije

Konsultant Deloit je irocijenio akcije Rudnika uglja (RUP) na 6,4 eura pod pretpostavkom da će drugi blok Termoelektrane Pljevlja (TEP) raditi od 2023. do 2062. godine, da će ugovor o koncesiji nakon isteka 2025. godine pa do 2062. ostati isti, te da će se broj zaposlenih do te godine smanjiti za 259 ili za više od četvrtine.

Rusi dnevno troše 104 eura

Nacionalna turistička organizacija (NTO) predstavlja ponudu Crne Gore na međunarodnom sajmu turizma u Moskvi, MITT 2018, koji je počeo juče. Crnogorsku turističku ponudu na najvećem sajmu turizma u Rusiji predstaviće NTO i Ministarstvo turizma, u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Rusiji, lokalnim turističkim organizacijama, strateškim partnerima i turističkom privredom.

Pobjeda

Za pet godina EPCG ulaže 170 miliona

Plan Elektroprivrede je da u narednih pet godina realizujemo projekte ukupne vrijednosti 170 miliona eura, izjavio je izvršni direktor te kompanije Igor Noveljić. On je u intervjuu Pobjedi kazao da izdvaja ekološku sanaciju prvog bloka TE “Pljevlja, uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela, koju će nastaviti da koriste, ali uz puno poštovanje ekoloških standarda.

U sivoj zoni 300 miliona

Prema nezvaničnim procjenama, 30 odsto ukupnog prometa u turizmu je u sivoj zoni, a slično je u zemljama regiona, ocijenili su u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. To bi značilo da je u sivoj zoni do 300 miliona eura.

Unaprijediti efikasnost Poreske uprave

Vlada je odlučna u namjeri da unaprijedi efikasnost rada Poreske uprave, zbog čega su dogovoreni projekti sa Svjetskom bankom i Evropskom komisijom, kazao je ministar finansija Darko Radunović na sastanku sa TADAT (Tax Administration Diagnostic Assessment Tool) misijom MMF, koju predvodi šefica Lusila Mekloklin

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *