I Mađarska vraća zlato kući

Dodajte komentar

Centralna banka Mađarske najavila je da će vratiti u zemlju 100.000 unci (tri tone) zlata iz Londona.

Odluka o vraćanju rezervi zlata, u ukupnom iznosu od oko 33 milijarde mađarskih forinti (130 miliona dolara), objašnjena je kao potez iz sigurnosnih razloga, u slučaju potencijalne geopolitičke krize.

Takođe je u skladu sa međunarodnim trendovima, pošto trenutno pune svoje rezerve zlata mnoge centralne banke, uključujući austrijske, njemačke i holandske.

Pročitaj još: Zašto Rusija gomila zlato?

Centralna banka Mađarske čuva zlatne rezerve od osnivanja 1924. godine. Količina je kontinuirano rasla do Drugog svjetskog rata. Najveća količina zlata je bila na početku sedamdesetih oko 65-70 tona. Banka je tada odlučila da smanji rezerve zlata na najniži mogući nivo.

Početkom 2010. tendencija zadržavanja rezervi van zemlje ponovo se mijenja i centralne banke su počele da akumuliraju zlato kao potencijalni odgovor na finansijsku krizu.

SAD i Njemačka su trenutno najveći svjetski „čuvari“ zlata. Mađarska ima jednu od najmanjih količina plemenitog metala u poređenju sa ostalim zemljama srednje Evrope. Od 1992. godine aktivnost Budimpešte je ostala stabilna pošto MNB nije kupila ni prodala nijednu od svojih rezervi zlata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *