Brisel traži da se zatvore deponije

Dodajte komentar

Zakonska obaveza da do 2017. godine Crna Gora ima 25 odsto recikliranog otpadnog materijala bila je nerealno postavljena, a najnovije projekcije opština pokazuju da taj procenat do 2020. godine može biti najviše 17 odsto.

To, ali i činjenica da Crna Gora, u susret skorom otvaranju Poglavlja 27 životna sredina, još nije donijela ni konačnu odluku o načinu na koji će riješiti problem otpada, razlog je što će do kraja godine biti promijenjen Zakon o upravljanju otpadom, ali i Državni plan upravljanja otpadom.

Da će se propisi mijenjati Vijestima je potvrdio direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Dragan Asanović. Ona je naveo i da će za potpuno rješenje problema otpada i otpadnih voda trebati dosta novca i vremena, pa će Crna Gora u procesu pregovora sa EU morati da traži produžetak rokova.

Evropska komisija tražila je, kako Vijesti saznaju dodatno pojašnjenje o statusu lokacija za privremeno odlagan j e otpada koj e ima skoro svaka opština.

“Problem deponija ostaje, a fokus pitanja EK je kada ćemo da ih zatvorimo i saniramo. One će se koristiti sve dok ne završimo priču sa otvaranjem regionalnih centara. Što se tiče malih deponija imamo ih popisane i obaveza opština je ne samo da ih saniraju već i da spriječe dalje odlaganje”, kazao je Asanović.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *