Naslovne strane dnevnih novina za 13. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Za autoput država oprostila 29 miliona eura

Evropska komisija je u maju prošle godine preporučila Vladi da u cilju jačanje državnih finansija ukine sve poreska olakšice, a nakon nepunih godinu dana ista je preporuka stigla i od MMF-a. Vlada zasada odbija da to uradi uz obrazloženje da postojanje izuzeća ima pozitivan efekat na atraktivnost crnogorskog investicionog ambijenta, dok istovremeno budžetske rupe i dalje puni na teret građana.

Eurofond nije istopio osam miliona eura

Nijesu tačni navodi da se portofolio ZIF Eurofonda istopio za osam miliona eura prodajom akcija i imovine, te da se taj novac prebacio na inostrane račune u Lihtenštajn, saopštio je direktor fonda Boiša Šotra. On je reagovao na navoide iz urgencije predsjedniku Apelacionog suda koju je poslao nezadovoljni manjinski akcionar A. B., a Vijesti objavile 1. marta u tekstu pod naslovom “Dok čekaju odluku, nestalo 8 miliona”.

Rebalans povećava i dug i deficit

Iz Vlade su u petak saopštili da su neistinite tvrdnje da država izmjenama budžeta za ovu godinu povećava zaduženja, kao i da nije tačno da sada fali 440 miliona eura za potrebe budžeta, međutim dokumenta koja je Vlada usvojila, dva dana ranije, pokazuju da su neistine saopštili iz Vlade.

Dnevne novine

Podrška inicijativama za ekonomski rast

Crna Gora podržava sve ekonomske inicijative usmjerene na jačanje i održavanje ekonomskog rasta, pri čemu je neophodno sprovođenje konkretnih politika, struktura i kapaciteta za razvoj preduzetničkog društva, ocijenio je poslanik Radule Novović na sastanku održanom u Istanbulu.

NA KONCESIJU OSAM IZVORA ZA FLAŠIRANJE VODE

Osam izvorišta za flaširanje i još dva za korišćenje vode za tehnološke potrebe crnogorskih kompanija biće dato na koncesiju tokom ove godine, odlučila je Vlada na posljednjem zasijedanju. Rok na koji se daje koncesija na javnom vodnom dobru zavisiće od vremena potrebnog za povrat investicija i ostvarivanje dobiti i ne može biti duži od 30 godina.

Preduzećima omogućena otplata duga u ratama

Elektroprivreda (EPCG) će, u okviru nove akcije “Za čist račun”, omogućiti pravnim licima koja imaju dug po osnovu utrošene električne enerije da otplate 30 odsto dugovanja u fiksnim mjesečnim ratama, u narednih 30 mjeseci.

Dan

Prije rebalansa se zadužili 70 miliona

Zaključno sa prošle sedč_Jmice potpisanim ugovorom o zajmu za realizaciju projekta MIDAS 2 sa Svjetskom bankom, Vlada se do sada zadužila ukupno 70,55 miliona eura. S obzirom na to da su u 2018. godini prošla 72 dana ispada da se Vlada u prosjeku zaduživala skoro milion eura dnevno.

Počela Svjetska nedjelja novca

Obilježavanje Svjetske nedjelje novca pod sloganom “O novcu je važno znati počelo je juče, posjetom studenata četvrte godine Ekonomskog fakulteta Centralnoj banci. Guverner Radoje Žugić je naveo da finansijska pismenost obuhvata znanje i razumijevanje finansijskih koncepata, kao i vještine i samopouzdanje za primjenu tog znanja u cilju donošenja ispravnih odluka u svakodnevnom životu.

Ugovor potpisali da bi Aca isplatili

Petogodišnji ugovor o prodaji uglja između Elektroprivrede (EPCG) i Rudnika uglja (RUP) stupiće na snagu tri dana nakon što vlasnici energetske kompanije usvoje odluku o preuzimanju pljevaljskog preduzeća, tako da će sami od sebe kupovati ugalj, ‘kazao je manjinski akcionar EPCG Vasilije Miličković.

Pobjeda

Sertifikate je dobilo 26 vozača i 127 menadžera

Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju uručio je, na sjednici Grupacije za prevoz putnika i tereta u drumskom saobraćaju Privredne komore, prve sertifikate menadžerima i vozačima.

Preispituju ranije penzionisanje

oš je rano da se kaže koje konkretne izmjene će pretrpjeti Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje su planirane za četvrti kvartal ove godine, kazali su Pobjedi iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, odgovarajući na pitanje da li će biti promjena u prelaznim rješenjima, odnosno postepenom kalendaru kojimje definisano da žene i muškarci od 2023. godine idu u penziju sa 67 godina života.

Loši krediti manji za petinu

Savjet Centralne banke je utvrdio radnu verziju nacrta izmjena Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, kojim je predloženo produženje važenja za još godinu, što bi trebalo da podstakne dodatno smanjenje loših kredita koji su na kraju prošle godine iznosili 197 miliona eura ili 7,3 odsto ukupnih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *