Mjesečna inflacija u februaru 0,3 odsto: Porasle cijene skoro svih proizvoda

Dodajte komentar

Mjesečna inflacija u februaru, prema indeksu potrošačkih cijena, iznosila je 0,3 odsto, dok su potrošačke cijene bile u prosjeku više za 2,7 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Monstata.

Na mjesečni rast inflacije najviše su uticala povećanja cijena proizvoda za održavanje domaćinstva veće za 4,4 odsto, zatim odjeće od tri odsto, voće od 2,4, ribe i morskih plodova od dva odsto, ulja i masti za 1,7 odsto. Rasle su i cijene obuće, mlijeka, sira i jaja, zatim mesa, uređaja, proizvoda za ličnu higijenu i žestokih alkoholnih pića.

“Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je pored ostalog za odjeću i obuću dva odsto, namještaj, opremu za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,5 odsto, ostala dobra i usluge 0,4 odsto, alkoholna pića i duvan 0,3 odsto”, preciziraju u Monstatu.

Na mjesečnom nivou pale su cijene uglja za 3,5 odsto, povrća za 1,9 i smještaja za 0,3 odsto, odnosno u grupama cijena stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva za 0,7 odsto i usluga hotela i restorana za 0,1 odsto.

“Na godišnjem nivou, najviše pozitivne stope inflacije u februaru su zabilježene u grupama: alkoholna pića i duvan 30,7 odsto, odjeća i obuća 8,4 odsto, hoteli i restorani 6,8 odsto i prevoz 4,1 odsto, dok su negativne godišnje stope u grupama hrana i bezalkoholna pića 0,8 odsto i rekreacija i kultura 0,1 odsto”, dodaju u Monstatu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *