Turci sve češće otvaraju firme i kupuju nekretnine

Dodajte komentar

Sve više turskih državljana dolazi u Crnu Goru gdje otvaraju firme, kupuju nekretnine i nostrifilcuju diplome. Advokati i službenici agencija za nekretnine, koji sa njima sarađuju, kazali su Vijestima da je većinom riječ o ljudima koji zbog nestabilne političke situacije ili neslaganja sa politikom predsjednika RedžepaTaipa Erdogana napuštaju Tursku.

Podaci iz agencija za promet nekretnina pokazuju da kupci iz ove zemlje igraju već značajnu ulogu na tržištu nekretnina od Kotora, Budve i Petrovca, preko Podgorice, sve do Žabljaka.

Na primjer,Turci su zakupili poznati kafić u centru Petrovca, u Budvi, Podgorici i Kotoru kupili veliki broj stanova i kuća, a u Kotoru (Starom gradu) otvorili radnje za prodaju suvenira. Turcima je navodno i prodat plac površine više od 2.000 kvadrata ispod Savinog kuka na Žabljaku,koji je donedavno bio u vlasništvu jednog crnogorskog biznismena. Na toj lokaciji bi u bliskoj budućnosti trebalo da bude izgrađen novi hotel.

U više od 440 novoosnovanih kompanija u Crnoj Gori tokom 2017, prema podacima iz Centralnog registra Poreske uprave (CRPS), danas suvlasnici državljani Turske ili pravna lica iz te zemlje.

Za samo godinu broj firmi kojima gazduju investitori iz ove zemlje je skoro šestostruko uvećan.

Tokom 2017. godine 441 osnivač iz Turske (438 fizičkih lica i 3 pravna lica) registrovao je privredno drštvo u Crnoj Gori. Poređenja radi, tokom 2016. godine, 76 lica iz Turske, a tokom 2015. godine svega 50 lica obavilo je registraciju novog privrednog društva.

Ukupan broj registrovanih kompanija u zvaničnoj evidenciji Centralnog registra, čiji su osnivači turski državljani, mnogo je veći i iznosi 810 firmi.

Najveći broj osnivača iz Turske (bez obzira na datum registracije) izvršio je registraciju privrednih društava u Podgorici 311, Budvi 282, Tivtu 83, Kotoru 39, Ulcinju 34, Baru 24, Rožajama -18, Herceg Novom 7, Bijelom Polju 5, Nikšiću 3, Cetinju 2, Petnjici i Beranama po jedno, saopštili su iz Poreske uprave Crne Gore (PU).

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *