Ruspress: Agrokor je najveći Sberbankov međunarodni fijasko

Ruska agencija Ruspress na svom portalu u ponedjeljak tvrdi kako je Agrokorov dug Sberbanku rezultat “tvrdoglavosti i kratkovidnosti” čelnika te kreditne institucije Hermana Grefa, te kako je Agrokor najveći Sberbankov “međunarodni fijasko”, prenosi Seebiz

U autorskom članku te agencije se ocjenjuje da se “iza privlačne Agrokorove fasade očito krila grandiozna opsjena, jer su Agrokorovi poslovni izvještaji lažirani”, a “kada se kompanija našla pred ponorom bankrota, država ju je praktički nacionalizovala i odbila kreditorima da garantuje puni povrat duga”. Tako je, kako se ocjenjuje, Agrokor postao “najveći Sberbankov fijasko na međunarodnom tržištu”.

Ruspress posebno ističe nepovoljan aspekt ishoda ročišta na sudu u Londonu od 21. februara ove godine, održanog radi rasprave o zahtjevu Sberbanka da se stavi van snage prekid postupka koji je odredio sudija Mathews u odluci o priznanju postupka vanredne uprave u Engleskoj i Walesu u odnosu na Agrokor.

I nova vanredna uprava Agrokora se u danas objavljenom mjesečnom izvještaju osvrće na ročište koje je u Engleskoj i Walesu održano 21. februara, navodeći da je sudija na ročištu odložio  odlučivanje o zahtjevu do rješavanja žalbenog postupka o odluci o priznanju postupka vanredne uprave.

“Ova odluka se temeljila na obvezi koju su preuzele obije stranke u postupku priznanja, a to je da niti jedna strana neće preduzimati daljnje korake u arbitražama koje je pokrenula Sberbank of Russia protiv Agrokora d.d. i određenih njegovih povezanih društava do konačnosti odluke u postupku priznanja, a za što je sudija zaključio da uključuje i rješavanje o žalbama”, navodi vanredna uprava Agrokora.

Dodaje i kako je Sberbank obavijestila vanrednu upravu da namjerava da zatraži pravo na žalbu od Žalbenog suda te zatraži da se o tome raspravlja zajedno s njenim zahtjevom o dopuštenju žalbe na odluku o priznanju kao i da se postupak po tim zahtjevima ubrza. Vanredan uprava je tokom ovog razdoblja podnijela i prigovor na zahtjev za dopuštenje žalbe protiv odluke o priznanju postupka, navodi se u izvještaju vanredne uprave za razdoblje od 11. februara do 10. marta.

Ruspress u svom članku primjećuje da je Sberbanku presudila jedna formulacija, štaviše jedna riječ iz presude londonskog suda iz februara, ove godine, koji glasi: “Do konačne odluke o izdavanju nadležnosti, Sberbank se obvezuje da neće podnijeti nove zahtjeve za povrat Agrokorovih dugova niti preduzimati ikakve radnje u arbitražnom postupku”.

Riječ “konačne” postala je problem ruske banke i tu je bivši vanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak sa svojim timom nadigrao Grefa i njegove pravnike, kaže se u članku.

Dodaje se da je Agrokor “zainteresovan za odgađanje parnica” te da vrijeme radi protiv Sberbanka.

Naime, kako se objašnjava, plan restrukturiranja Agrokora treba da bude gotov najkasnije 10. aprila i mora ga odobriti Vijeće povjerilaca. Pritom povjerioci čija je potraživanja vanredna uprava osporila, a Sberbank je jedan od njih, mogu glasati za ili protiv plana samo u slučaju ako njihovih potraživanja prizna sud prije početka glasovanja.

Oni koji zakasne, među kojima će gotovo sigurno biti Sberbank, moći će stoga da računaju samo na kakvu-takvu kompenzaciju čiji iznos bi mogli odrediti drugi kreditori, zaključuje se u članku Ruspressa.

Check Also

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *