Da li ćemo svjedočiti najdužem rastu Wall Street-a u istoriji?

Dodajte komentar

Bikovsko tržište na Wall Streetu proslavilo je u petak deveti rođendan, a zahvaljujući snažnom ekonomskom rastu i profitabilnosti kompanija, za očekivati je da će u istoriju ući kao najduže razdoblje rasta berzi.

Međutim, ove godine “bikove” očekuju korekcije poput one početkom prošlog mjeseca od 10 posto zbog rastućih inflacionih očekivanja. “Bikovska tržišta ne umiru od starosti već od recesije i ekonomskih usporavanja”, kaže za Reuters Art Hogan, glavni tržišni analitičar u njujorškoj kompaniji B. Riley FBR. Podsjetimo, 9. marta 2009. godine burzovni indeks S&P 500 dodirnuo je svoju najnižu tačku od 676,53 bodova.

Ponajviše zahvaljujući vlo labavoj monetarnoj politici američke centralne banke Fed koja je spustila kamatne stope na rekordno nizak nivo, započeo je uspon cijena dionica na američkom dioničkom tržištu. Tokom ovih devet godina S&P 500 skočio je 305 posto. Svih ovih godina rast tržišta nisu prekidala potonuća vrijednosti veća od 20 posto. Sadašnje bikovsko tržište drugo je najduže u istoriji, a za smjenu sadašnjeg rekordera – razdoblja između oktobra 1990. i marta 2000. u vrijeme ekspanzije tehnološkog sektora – treba mu još samo šest mjeseci.

Kako sada stvari stoje, vjerovatno ćemo svjedočiti rađanju najdužeg razdoblja rasta cijena dionica u istoriji. U prilog tome ide sinhronizovani globalni ekonomski rast, ali i očekivano povećanje dobiti američkih kompanija nakon uvođenja poreske reforme.

Poboljšani poslovni rezultati “ohladiće”odnose između cijene i zarade koje dio analitičara vidi kao prenapregnute. Nakon što su gotovo sve kompanije objavile rezultate za četvrto tromjesečje, sastavnice indeksa S&P 500 ostvarile su prosječni rast zarada od 15,3 posto, pokazuju podaci Thomson Reutersa. Očekivanja analitičara govore da će u narednim razdobljima zarade nadmašivati prethodni kvartal, a vrhunac bi trebalo da bude dostignut s rezultatima za treće tromjesečje kada će rast iznositi gotovo 22 posto, navodi Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *