Legalizacija u Podgorici tri puta skuplja nego u Zagrebu

Dodajte komentar

Parlament je juče usvojio izmjene Zakona o državnom premjeru i katastru, kojim treba da se stvore uslovi za legalizaciju neformalnih objekata.

Marta Šćepanović (DPS) je saopštila da se ovim zakonom stvaraju pravne pretpostavke za upis nelegalnih objekata, što postojeći zakon nije predviđao. Njena koleginica Jovanka Laličić je pozvala građane da iskoriste priliku da na pojednostavljen način legalizuju objekte i izbjegnu posjedice.

Branka Bošnjak (DF) je ocijenila da je cijena legalizacije u Crnoj Gori mnogo skuplja nego u regionu.

“Legalizacija stambenog objekta od 100 kvadrata u Podgorici će koštati 13.000 eura, a recimo u Dubrovniku 5.000 eura, a Zagrebu 4,4 hiljade. Cijene naknada su previsoke i ovo je udar na najsiromašnije. Nedopustivo su u isti koš stavljeni i građani sa nužnim smještajuem i tajkuni”, rekla je Bošnjak i dodali da se oni zalažu da se zakonom definiše više kategorija građana. Dodala je da neke sudije i tužioci imaju nelegalno izgrađene objekte koji izdaju i ocijenila da se vlast ponaša kao da je neko drugi dozvolio nelegalne objekte, a ne oni.

Veljko Vasiljević (DF) je kazao da se najnovijim zakonom krpe rupe prethodih zakona. On smatra da se ovaj zakon kosi za drugim zakonima i Ustavom.

Predrag Sekulić (DPS) je objasnio da odluku o naknadama za komunalije donose opštine i da će biti “iskorišten za gradnju kvalitetne infrastructure”.

“Vjerujem da cijena nije veliki namet ako građani žele da imaju kvalitetnu infrastrukturu. Nije dovoljna samo legalizacija, jer građani imaju pravo na put, struju i vodu, bez obzira što su bespravno gradili. Ne mogu se složiti da te objekte srušimo i da ljudi ostanu bez krova nad glavom”, kazao je Sekulić i dodao da bespravna gradnja nije samo fenomen Crne Gore.

“U Rimu recimo ima milion bespravno podignutih objekata”, kazao je Sekulić.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je pitao koliko je od 100 hiljada nelegalnih objekata, koliko se procjenjuje da ih ima, do sada podnijelo zahtjev za legalizaciju. Podsjetio je da 14. jula 2019. ističe rok za prijavu legalizacije i predložio da se produži kako bi se odagnala sumnja da će taj proces biti korišten u izborne svrhe.

“Rok za legalizaciju ulazi u kampanju za lokalne izbore i sumnjam da se to može koristiti kao uticaj na birače”, kazao je Damjanović, na šta je Sekulić odgovorio da parlament zbog izbora ne bi donosio ni jedan zakon, kada bi slušali opoziciju.

 

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *