Zhejiang Geely Holding želi da preuzme i Fiat Chrysler

Čelnici kompanije Fiat Chrysler Automobiles koji su o mogućem preuzimanju kompanije u Ženevi razgovarali s predstavnicima kineskog holdinga Zhejiang Geely Holding Group, kažu da će biti spremni da razmotre sve ponude, ali tek pošto ostvare poslovne planove za 2018. godinu.

“Neka tržište samo procijeni vrijednost naših postignuća u 2018. godini. Tada, svi koji su zainteresovani za preuzimanje Fiat Chrysler Automobiles, mogu doći, da ponovo o tome razgovaramo”, rekao je na auto sajmu u Ženevi Sergio Marchionne, generalni direktor FCA, a prenosi Bloomberg.

“Sve dok tržište ne bude prepoznalo vrijednost onoga što je napravljeno, bilo kakvi razgovori o spajanju ili preuzimanju su besmisleni”, kaže Marchionne.

Vrijednost dionica FCA u srijedu je skočila 5%, najviše u toku ovog mjeseca i njome se trgovalo po cijeni od 16,96 EUR.

Prije desetak dana vlasnik Zhejiang Geely Holding Group Li Shufu postao je vlasnik najvećeg pojedinačnog paketa dionica u njemačkom Daimleru za 7,3 milijardi eura.

I dok su Kinezi tražili način da se prošire u Evropi i SAD-u, Marchionne je zagovarao konsolidaciju, uz argument da industrija bespotrebno troši novac na razvoj sličnih verzija iste tehnologije. Međutim, otkako je njegovu ideju o spajanju odbacio General Motors još 2015. godine, Marchionne je sve snage usmjerio na smanjenje dugovanja i poručio da FCA više ne traži partnere.

Check Also

Sekulić: Vlada cijenom struje vodi računa o najugroženijima i racionalnoj potrošnji

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić u intervjuu portalu CdM tvrdi da odlukom o ukidanju naknade (za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *