Naslovne strane dnevnih novina za 9. mart – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Državi fali 450 miliona eura

Predlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta, koji je Vlada najavila kao krunu uspješno završene prve faze napornog posla u stabilizaciji javnih finansija koštaće crnogorske građane dodatnih 144 miliona eura. Važećim zakonom je bilo planirano da se Vlada za potrebe otplate duga, finansiranje budžeta i stvaranje rezerve može zadužiti do 296 miliona eura, a sada se ta cifra povećava na 440 miliona eura, što je razlika od 144 miliona eura.

Sve više građana ide na rad u Njemačku

Ambasada Njemačke zbog sve većeg interesovanja građana Crne Gore za odlazak na rad u tu državu, uvodi zakazivanje intervjua za dobij anje radne vize. Oni su podsjetili da je Savezna Vlada Njemačke za period od 1. januara 2016. za građane Crne Gore i država regiona odobrila jednostavniji način za početak obrazovanja ili zasnivanje radnog odnosa u Njemačkoj.

Isplata A2A u ratama je veleizdaja Crne Gore

Isplata italijanske kompanije A2A u ratama je veleizdaja crnogorske Vlade, jer je ta odluka dominantno u interesu tajkuna gladnih miliona eura koje će Vlada da časti sa 39 miliona, umjesto da se okrene opljačkanom i osiromašenom narodu koji se svakodnevno odlučuju na suicid zbog gladi, ocijenio je juče predsjednički kandidat i manjinski akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković.

Dnevne novine

Za razvoj poljoprivrede i ribarstva 30 miliona eura

Ugovor o zajmu za realizaciju drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrednog sektora u Crnoj Gori (MIDAS 2), vrijednog 30 miliona eura, osnažiće razvoj poljoprivrede, ribarstva i sistema bezbjednosti hrane, smatra ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.

Rebalans će uštedjeti od 30 do 50 miliona

Crna Gora će, na osnovu rebalansa budžeta i odluke o zaduživanju za ovu godinu, izaći na strano tržište i pokušati da realizuje euroobveznice do nivoa od 500 miliona eura, saopštio je juče ministar finansija Darko Radunović. Prema njegovim riječima, uz povoljniju kamatu od postojeće trebalo bi da se ostvari ušteda od 30 do 50 miliona eura.

Banke da podrže privredu

Očuvanje stabilnosti i sigurnosti finansijskog sistema zajednički je cilj Centralne banke (CBCG) kao regulatora i svih banaka koje posluju u Crnoj Gori, ocijenjeno je na sastanku guvernera Radoja Žugića i predsjednika Odbora direktora NLB Banke Arčibalda Kremsera.

Dan

Plasman najveći problem

Najveći problem sa kojim se proizvođači poljoprivrednih proizvoda susreću u poslednje vrijeme jeste njihov plasman, odnosno prodaja na tržištu. Sve je manje garancija koje bi mogle da stimulišu poljoprivredne proizvođače da realizuju veće količine proizvoda, jer i sa manjim količinama i po pristojnim cijenama nemaju dominantno mjesto, ne samo na crnogorskom tržištu već i mimo njega. Takođe, sve je više i uvozničkog lobija, zbog čega proizvođači nisu motivisani.

Prve nagrade za Bokana i Đurovića

Asocijacija menadžera (AMM) je i ove godine izabrala najuspješnije menadžere i preduzetnike Crne Gore za 2017. godinu u deset kategorija. Od pristiglih preko 250 nominacija prihvaćeno je 70 kandidatura, a upravni odbor je usvojio predlog stručnog žirija za deset laureata, saopšteno je iz AMM. Naveli su da je u kategoriji menadžer godine u velikim preduzećima i akcionarskim društvima izabran predsjednik Odbora direktora kompanije “Voli Trejd Dragan Bokan, a za preduzetnika godine izvršni direktor kompanije “Cerovo Goran Ćurović.

Arapi zainteresovani za Luku Bar

Jedan od vodećih lučkih operatora u svijetu, grupacija “DP World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, na čijem je čelu sultan Ahmed bin Sulejem, zainteresovana je za privatizaciju Luke Bar.

Pobjeda

U prvoj A zoni u Podgorici za kvadrat 141,56 eur

Vlada je juče usvojila i prijedloge odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Podgorice i Bijelog Polja. Naknada po kvadratu za prvu A zonu u Podgorici je 141,56 eura, za prvu zonu 136,68, drugu, 97,63, treću 73,22, četvrtu 63,46, petu 48,8 eura i šestu zonu nula eura. Naknada se može platiti odjednom, uz popust od 15 odsto.

Za drugu fazu Ridženta 37 miliona

Kreditni ugovor za finansiranje druge faze Porto Montenegra potpisali su juče generalni direktor Univerzal kapital banke Đorđe Đurđić i direktor pravnog sektora Adriatik marinasa Savo Đurović. -Vrijednost ugovora je 37 miliona eura, a odnosi se na finansiranje izgradnje druge faze hotela Ridžent, koji po planu treba da bude završen do kraja 2019. godine rekao je Đurđić nakon potpisivanja ugovora.

Pripreme za nastavak gradnje auto-puta do granice sa Srbijom

Pregovarački tim od 15 članova na čelu sa ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem zaduženje da predloži Vladi optimalan model gradnje druge dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *